Krémový koláč s mascarpone

Krémový koláč s mascarpone
Koláč jako z pohádky, skvělý na jarní tabuli. 
 

Ingredience

Těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce kakaového prášku

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g směsi lesního ovoce (borůvky, jahody, ostružiny a maliny)
  • želatina

Postup

1. Vymažte tukem kulatou formu na koláč o průměru 26 cm a vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 175 °C.

2. Prošlehejte vejce s cukrem. Vedle smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kypřící prášek a opatrně přimíchejte do vaječně směsi. Nalejte těsto do formy a pečte ve spodní třetině asi 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na chladící mřížce. Vyndejte koláč z formy a rozkrojte ho rovnoměrně na 3 vrstvy.

3. Namočte želatinu do studené vody. Promíchejte mascarpone spolu s vanilkovým a klasickým cukrem. Vymačkejte z želatiny vodu a rozpusťte ji v hrnci spolu s 5 lžícemi smetany ke šlehání. Ze zbytku smetany vyšlehejte hustou šlehačku.

4. Rozpuštěnou želatinu přimíchejte do směsi s mascarpone a opatrně vmíchejte šlehačku.

5. Polovinu krému z mascarpone rovnoměrně rozetřete na spodní vrstvu koláče. Zakryjte druhou vrstvou a rozetřete druhou polovinu krému. Dokončete koláč přidáním poslední vrstvy. Nechte koláč vychladnout v lednici asi 2 hodiny.

6. Ozdobte koláč čerstvým lesním ovocem a posypte ho moučkovým cukrem.

SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY