Ingredience
Těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- ½ lžičky kypřícího prášku
- 1 lžíce kakaového prášku
Krém:
- 250 g mascarpone
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 100 g směsi lesního ovoce (borůvky, jahody, ostružiny a maliny)
- želatina
Postup
1. Vymažte tukem kulatou formu na koláč o průměru 26 cm a vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 175 °C.
2. Prošlehejte vejce s cukrem. Vedle smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kypřící prášek a opatrně přimíchejte do vaječně směsi. Nalejte těsto do formy a pečte ve spodní třetině asi 25–30 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na chladící mřížce. Vyndejte koláč z formy a rozkrojte ho rovnoměrně na 3 vrstvy.
3. Namočte želatinu do studené vody. Promíchejte mascarpone spolu s vanilkovým a klasickým cukrem. Vymačkejte z želatiny vodu a rozpusťte ji v hrnci spolu s 5 lžícemi smetany ke šlehání. Ze zbytku smetany vyšlehejte hustou šlehačku.
4. Rozpuštěnou želatinu přimíchejte do směsi s mascarpone a opatrně vmíchejte šlehačku.
5. Polovinu krému z mascarpone rovnoměrně rozetřete na spodní vrstvu koláče. Zakryjte druhou vrstvou a rozetřete druhou polovinu krému. Dokončete koláč přidáním poslední vrstvy. Nechte koláč vychladnout v lednici asi 2 hodiny.
6. Ozdobte koláč čerstvým lesním ovocem a posypte ho moučkovým cukrem.
Další výborné recepty
21. prosince 2021
Obrácený koláč z manga a limetky podle Jamieho Olivera
21. prosince 2021
Tarte Tatin – francouzský obrácený koláč z domácího listového těsta
26. ledna 2022
Znovuobjevte páj
27. ledna 2022