Tarte Tatin – francouzský obrácený koláč z domácího listového těsta

Voňavý koláč nejen na sobotu. Samozřejmě jde upéct i z koupeného listového těsta, ale zkusíte-li si jednou udělat to své, máslové domácí, poznáte ten rozdíl na první kousnutí.
 

Porcí: 6 až 8
Příprava: 30 minut
Odležení těsta: alespoň 60 minut
Doba pečení: 40 minut

Ingredience

Listové těsto:

  • 200 g mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 5 cl vody

Náplň:

  • 6 až 8 jablek (podle velikosti)
  • 200 g cukru
  • 80 g másla

Postup

Těsto:

  • Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi jemné hrudky.  Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké, jemné těsto. Těsto  pak zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.

    Tip: listové těsto můžete nahradit těstem odpalovaným. 

Náplň:

  • Jablka oloupejte a nakrájejte na šestinky; vykrojte stopky a jadřince.
  • Do formy vsypte 170 g cukru a za stálého míchání nechte zkaramelizovat na sporáku.
  • Po částech opatrně přidejte 50 g másla. Nechte několik minut provařit, dokud se karamel s máslem nespojí. Odstavte ze sporáku a začněte vkládat jablka.
  • První vrstvu jablíček oblou stranou ke dnu nádoby a další vrstvu oblou stranou nahoru tak, aby druhá vrstva zaplnila mezery v té spodní.
  • Jablka stlačte k sobě, posypte zbývajícím cukrem a poklaďte tenkými plátky zbývajícího másla (cca 30 g). 
  • Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjte jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy směrem dolů.
  • Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Před vyklopením koláče zformy jej nechte 5 min. odležet.

Související a doporučené produkty