Rybíz v hlavní roli

05. října 2022
Rybíz v hlavní roli
Červený rybíz právě dozrává, je tak správný čas na osvědčené recepty na lehké rybízové koláče, po kterých se na talíři jen zapráší. Rychlá příprava a spokojenost hostů zaručena.

1. recept - Doba přípravy: cca 15 minut + 45 minut pečení

2. recept - Doba přípravy: cca 20 minut + cca 20 dopečen

Rybíz v hlavní roli

Vychytaný rybízový koláč podle Simony

rybíz

Doba přípravy: cca 15 minut + 45 minut pečení
těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 50 g Hery

náplň:

  • 250–300 g obraného čerstvého rybízu
  • 500 g měkkého tvarohu (farmářský nebo kostka v alobalu ne vanička!)
  • 180 g ricotty
  • 200 ml mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudinkový prášek (bio)

Postup koláč podle Simony

1. Všechny suroviny na těsto v ruce promněte a udělejte drobenku.
2. Všechny suroviny na náplň kromě rybízu vymíchejte v míse dohladka. Máte-li kuchyňský robot, půjde vám to snadněji.
3. Dno dortové nebo koláčové formy (Ø 26–28 cm), případně pečicí plech se zvednutými okraji vyložte pečicím papírem a vsypte připravenou drobenku.
4. Na drobenku nalejte tvarohovou náplň, na ní přidejte kuličky rybízu.

Tip: Jste-li milovníky koláčů s drobenkou, na korpus použijte jen 3/4 připravené a zbytkem pak posypte rybíz.

5. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40–45 minut. Následně nechte vychladnout. Zcela vychladlý koláč dejte ještě vychladit do lednice a servírujte jako osvěžující svačinku.

Vychytaný rybízový koláč podle Simony

Rybízové nebe – vynikající kombinace rybízu a našlehaného sněhu


Doba přípravy: cca 20 minut + cca 20 minut dopečení
na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce šlehačky (smetana 33 a více %)
  • 1/4 prášku do pečiva
  • sůl na špičku nože

na vrchní vrstvu:

  • 6 bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g cukru moučka
  • 250 g kuliček rybízu (rybíz jen oberte, pokud možno nepropírejte ve vodě)

* Množství vystačí na 1 opravdu velký plech nebo 2–3 dortové korpusy 

Postup rybízové nebe

1. Na vále nebo v robotu vypracujte těsto, které pak válečkem rozválejte na plechu. V dortové formě použijte svoje ruce; výška těsta cca 1,5 cm.
2. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 10–15 minut do slabounce růžova, těsto bude nedopečené! Jakmile těsto vytáhnete, teplotu v troubě zvyšte na 200 °C.
3. Zatímco se peče těsto, vyšlehejte v robotu sníh, opatrně na menší otáčky do něj zašlehejte krupicový cukr a následně gumovou stěrkou pak ten moučkový. Úplně nakonec přidejte rybíz.
4. Gumovou stěrkou naneste na polodopečené těsto rybízovo-sněhovou dobrotu v silné vrstvě, avšak ne vyšší než 4 cm, protože pak už se sníh připaluje.
5. Plech nebo dortovou formu se sněhovou vrstvou vložte na 3–4 minuty do rozpálené trouby, pak teplotu zeslabte na minimum a počkejte, až sníh lehounce zahnědne, což podle typu trouby bude trvat dalších 15–20 minut.
6. Po vyndání vám moučník lehce spadne, čehož se nelekejte a servírujte teplý, nejlépe do 5 hodin od upečení. Dezert je vynikající i druhý den, ovšem málokdy do něj zbude.

Rybízové nebe – vynikající kombinace rybízu a našlehaného sněhu

Související a doporučené produkty