Která zmrzlina je nejlepší? Přece ta, co si můžete dát, kdykoliv na ni máte právě chuť...

05. října 2022
Která zmrzlina je nejlepší? Přece ta, co si můžete dát, kdykoliv na ni máte právě chuť...
Domácí mražený ovocný jogurt nebo citronový sorbet – dvě osvěžující letní občerstvení, která si můžete vychutnávat po celý den.

Už jste někdy přemýšleli o tom, jak si vyrobit vlastní domácí jogurt? Není to vůbec těžké, a se sadou Kilner je to už úplná hračka. Vyrobit si z domácího ovocného jogurtu osvěžující mraženou pochoutku také není náročné na vaše kulinární zkušenosti, jenom na čas, který ostatně musíte dát i zrání samotného jogurtu. Nepotřebujete jogurtovač, bez čeho se však rozhodně neobejdete je teploměr a uzavíratelná skleněná nádoba o objemu alespoň 500 ml.
Která zmrzlina je nejlepší? Přece ta, co si můžete dát, kdykoliv na ni máte právě chuť...

Mražený domácí ovocný jogurt

Doba přípravy: 7 minut + 10 hodin zrání jogurtu + mrazení
Počet porcí: 6-8

Ingredience:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 50 g čerstvých jahod, malin nebo borůvek
  • 1 lžíce medu (javorového sirupu)

Tip: Čím čerstvější přidávaný jogurt bude, je jedno, zda zraje v kelímku či sklenici nebo se jedná o jogurt zrající v tanku, tím lepšího výsledku dosáhnete.



Příprava domácího jogurtu

  1. Zahřejte mléko na středním stupni na teplotu cca 80-82 °C a odstavte.
  2. Mléko rychle zchlaďte na teplotu 43–46 °C, ideálně v dalším hrnci s ledovou vodou.
  3. 250 ml zchlazeného mléka nalijte do čisté, (vypařené) skleněné nádoby a přidejte jogurt. Dobře metličkou rozmíchejte do hladka. Přilijte zbytek mléka a med, opět promíchejte.
  4. Nádobu dobře uzavřete, umístěte na 8–10 hodin do tmavého místa s teplotou 45 °C, tedy do trouby nebo sušičky nastavené na danou teplotu. Pokud jste šťastnými vlastníky Kilnersady na výrobu domácího jogurtu, bude vám stačit skleněnou nádobu vložit do izolačního váčku z neoprenu a udržovat na místě pokojovou teplotou 20–22 °C.
  5. Po uplynutí doby zkontrolujte konzistenci jogurtu. Jemně protřepejte nádobu, pokud dáváte přednost tomu, aby byl váš jogurt hustší, nechejte jej zrát ještě další 2 hodiny. Ovšem pamatujte, že čím déle jogurt zraje, tím je také kyselejší.

Příprava mraženého ovocného jogurtu

6. Čerstvé ovoce rozmixujte ručním mixérem a promíchejte s hotovým jogurtem. (Domácí jogurt vydrží v lednici 2 týdny).

7. Jogurt buď můžete nalít do tvořítek na zmrzlinu a nechat alespoň 4 hodiny vymrznout v mrazáku anebo si připravit tuto osvěžující mraženou pochoutku ve zmrzlinovači, v tom od KitchenAid vám to bude trvat v tomto případě cca 20 minut.

8. Důležité ale je nechat chladicí mísu zmrzlinovače přes noc dobře vymrazit v mrazáku a také ostatní suroviny brát chladné z lednice. Nejlepších výsledků dosáhnete, když uložíte mrazicí mísu v zadní části mrazáku, kde je nejnižší teplota, na dobu alespoň 15 hodin. Pak budete s výsledkem svého snažení více než 100% spokojeni; umíchání zmrzliny v přístroji trvá 20-40 minut, v závislosti na ingrediencích. Po umíchání můžete rovnou podávat.

Osvěžující citronový sorbet (i pro alkoholiky)

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut uležení + doba chlazení a mrazení
Počet porcí: 6-10

Ingredience:

  • 6 ks větších citrónů v bio kvalitě (budete potřebovat jejich kůru i šťávu)
  • 1 l dobré vody
  • 250 g krupicového cukru
  • citrónový likér (např. Limoncello) na zakápnutí
  • lístky máty nebo meduňky na ozdobu

Tip: Na zakápnutí podle chuti můžete použít i pomerančový likér (např. Cointreau), který se s chutí citrónů dobře snoubí nebo jemnou vodku, která má neutrální chuť. Pro děti zakápněte medem nebo javorovým sirupem.

Postup přípravy citronového sorbetu:

Jeho příprava je, na rozdíl od smetanových zmrzlin, velmi snadná a zvládnete ji doma i bez zmrzlinovače, i když jeho vlastnictví vám jeho výrobu velmi zjednoduší a urychlí.

1. Citrony omyjte, ostrouhejte z nich kůru (pozor na bílý povlak dužiny, ten je hořký).
2. Na mírném ohni svařte cukr s vodou a odstavte a nechejte vychladnout.
3. Z ostrouhaných citrónů vymačkejte šťávu a přilijte ji do sladké teplé vody, následně přidejte i nastrouhanou kůru a nechejte 30 minut uležet. Lžičku nastrouhané kůry si ponechejte na dozdobení.
4. Pokud budete sorbet dělat ve zmrzlinovači, dejte tekutou směs ještě alespoň na 20 minut vychladit do lednice, pak vlijte do připraveného zmrzlinovače s namrazenou mísou; v tom od KitchenAid vám to bude trvat v tomto případě cca 20 minut. Po umíchání můžete rovnou podávat, třeba stylově do vychlazených citronových kalíšků.

5. Když zmrzlinovač nemáte, vlijte vychladlou tekutinu do plastových sáčků a dejte lehce zamrznout do mrazáku na cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se netvořily velké krystaly. Po uplynutí doby směs vyjměte, roztlučte na menší kusy, vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte do mělčí ale dostatečně široké plastové či skleněné dózy a nechejte znovu zmrznout, nejlépe přes noc (9–10 hodin).
6. Pro servírování zakápněte likérem nebo dětskou alternativou a dozdobte lístky máty nebo meduňky, které nejen zdobí, ale mají rovněž osvěžující chuť. Každou porci nakonec jemně posypejte hoblinkami citronové kůry.

Citronový sorbet videonávod


Domác zmrzlinovač pro všechny typy KA robotů

Dlouho očekávanou novinkou od KitchenAid je zmrzlinovač, vhodný pro všechny typy robotů, tedy nejen  se sklopnou hlavou, ale i  se zvedací mísou. Praktické příslušenství k robotům, vhodné zejména pro horké letní dny si můžete prohlédnout a následně na našem e-shopu i koupit.


Související a doporučené produkty