Malinová galetka s mandlovým prachem a ibiškovou polevou

30. ledna 2024
Malinová galetka s mandlovým prachem a ibiškovou polevou

Lákavě jednoduchý recept na dokonalý dezert. Stejně skvěle jako s malinami bude chutnat i s jahodami nebo ostružinami a překvapivě také s hruškami! Příprava je velmi snadná, jedinou věc, kterou musíte obětovat pro dokonalý požitek, je čas. Připravené těsto je totiž třeba řádně vychladit a to nějakou tu hodinku zabere... Nicméně následná slast rozhodně stojí za to.


Doba přípravy: 4 hodiny ( z toho 3 hodiny chlazení těsta )
Počet porcí: dezert pro 4-8 osob

Malinová galetka s mandlovým prachem a ibiškovou polevou

Ingredience

těsto:

  • 1, 5 hrnku hladká mouka
  • 1/8 lehce povolené máslo (125 g)
  • 5,5 polévkové lžice ledová voda
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 3/4 polévkové lžíce soli

mandlový prach:

  • 2 polévkové lžíce polohrubá mouka
  • 1 polévková lžíce cukr písek
  • 1 polévková lžíce mleté mandle nebo mandlová moučka
  • 1 polévková lžíce (cca 3 ks) rozdrobených amaretti sušenek

malinová náplň:

  • 2,5 hrnku čerstvé maliny
  • 0,75 hrnku cukr písek
  • 1 malý bio pomeranč (na kůru)
  • 0,5 polévkové lžíce sůl

ibišková poleva:

  • cca hrst nasekaných malin
  • 0,5 hrnku prosátého moučkového cukru
  •  1/4 hrnku sušených květů ibišku
  • 1 polévková lžíce voda

Co se vám určitě bude hodit

Postup – příprava těsta

1. Nejprve si připravte těsto, které se následně bude chladit v lednici cca 105 minut.  V míse robotu smíchejte všechny sypké přísady, následně přidejte nakrájené máslo. Výhodu budete mít jako vlastník příslušenství s názvem plochý šlehač na těsto, které je pro vmíchávání tuku do těsta speciálně uzpůsobeno. Úplně nakonec přidejte vodu a vypracujte hladké těsto. V robotu na to bude stačit cca 1 minuta. Pak těsto ručně zpracujte do koule, zabalte do fólie a dejte chladit, dokud zcela neztuhne.
2. Mandlový prach vytvořte následovně: v plastové sáčku rozdrťte sušenky a přidejte všechny ostatní ingredience, dobře promíchejte.
3. Všechny součásti na malinovou náplň dejte do vetší mísy, jemně promíchejte a odložte stranou.
4. Z lednice vyndejte ztuhlé těsto a na lehce pomoučněném válu jej válečkem rozválejte na placku o cca 30cm průměru, silnou cca 3 mm. Namotané na váleček jej pak opatrně přeneste na plech, vystlaný pečicím papírem.

Jak na dokonalé galette těsto

Postup – náplň a poleva

5. Vymezte si cca 5 cm okraj po celém obvodu a vnitřní zbytek placky vysypte připraveným mandlovým prachem.
Na místo posypané mandlemi umístěte kompletní obsah připravené malinové náplně, kterou ještě v misce před finálním použitím jednou důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
6. Následně volné okraje těsta přehněte směrem dovnitř do náplně a jemně zatlačte. Jakmile je takto připravený koláč hotov, vložte jej ještě na 15 minut do lednice. Perfektního, tvarově stálého výsledku dosáhnete, pokud do rozpálené trouby vložíte zcela studené těsto. 
7. Rozehřejte troubu na 200 °C. Vyjměte koláč z lednice, kůrku můžete potřít rozšlehaným vejcem a a posypte třtinovým cukrem. Docílíte tak křupavého efektu (viz. naše tipy a triky). Pečte 40-45 minut, dokud kůrka není zlatavě hnědá.
8. Během pečení si připravte polevu: Svařte všechny ingredience na mírném ohni tak, aby var trval cca 5 minut. Podle toho, kolik pustí maliny šťávy bude mít finální tekutina konzistenci sirupu nebo džemu.
9. Po vytažení galetky z trouby přelijte její malinovou část polevou; pro její kvalitní rozetření použijte nejlépe cukrářský štětec. Nechte cca 15 minut vychladnout při pokojové teplotě, případně dozdobte a můžete servírovat!

Tipy a triky

  • Aby se vám těsto při vyvalování nelepilo, postupujte válečkem od středu k okrajům.
  • Chcete-li mít okraje extra  křupavé, potřete je před vložením do trouby rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Na toto dokončení  budete potřebovat:
    • 1 vejce
    • 1 polévková lžíce hnědý třtinový cukr 
  • Jednotlivé porce galetky  před servírováním zkuste ozdobit šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Nemáte-li k dispozici čerstvé ovoce, použijte v klidu mražené, které ale nerozmrazujte předem.
  • Hotový koláč můžete také vizuálně doladit a zároveň i chuťově obohatit Julienne nudličkami z pomerančové kůry a lístky čerstvé máty nebo meduňky.
Malinová galetka s ibiškem a mandlovým prachem

Pro stylové servírování

Ovocné dezerty pro každou příležitost

Ovocné dezerty pro každou příležitost