Znovuobjevte páj

Znovuobjevte páj

Slavný páj ve sladké i slané podobě zažívá návrat. Dávno vynechané z našich každodenních receptů jsou i nadále tyto opomíjené koláče skvělou klasikou, protože jsou chutné, výživné a přináší radost našim chuťovým buňkám. Navíc lze připravit slanou i sladkou variantu.

My pro vás máme například recept na batátovo-vanilkový páj pečený v krásné a zdravé koláčové formě Emile Henry.

Příprava: 45 min
Pečení: 1 h 20 min
Počet porcí: 8

Co je to páj?

Ve francouzštině je známý jako „tourte“, slovo ale pochází z latinského torta panis, které doslova znamená „kulatý chléb“. Skládá se ze dvou částí těsta. V podstatě jedno tvoří základ z křehkého těsta a druhé vyváří krustu navrchu koláče. Krusta je často z listového těsta nebo křehkého těsta. Páje mívají obvykle více náplní: malé kousky zeleniny smíchané s kousky nasekaného masa, uzeného lososa apod.

Sladké nebo slané?

V Evropě se páj často připravuje ve slané verzi. Jeden z nejznámějších je italský Tielle, který je naplněn chobotnicí a rajčaty. Ve Francii připravují Tourte Lorraine s kousky masa marinovaného v bílém víně, zatímco ve Španělsku Empanada Gallega se zeleninou a tuňákem. Sladké a slané verze se objevují i ve Středomoří, kde se podává jako dezert sladký páj s mangoldem. Na druhé straně Atlantiku slané páje střídají sladké, které tam mají velkou tradici. Jablečný páj je klasickým americkým dezertem známým díky mřížkované krustě.

Důležité je nezaměnit těsta

Slané nebo sladké křehké těsto je ideální pro základ koláčů. Listové těsto je lepší pro vrchní krustu, protože umí vytvořit elegantnější, zlatý, nadýchaný efekt, když je upečené. Nikdy nepoužívejte listové těsto jako základ páje, jelikož tíha náplně nedovolí těstu stoupat, a tak se nepropeče rovnoměrně.

Zkrášlení vašeho páje

Vzhled svého páje můžete zkrášlit a upravit, když si jednoduše pohrajete s krustou. Tradiční technika využívající propletené proužky těsta je stále atraktivní a můžete ji vytvořit jednoduše za pomoci nože. Také můžete vykrájet kousky těsta vykrajovátkem a vytvořit z nich krustu na náplni. Tyto dekorace mohou mít tvar hvězdiček, lístků nebo srdíček, podle tématu a ročního období. Stejně jako my v tomto receptu můžete zakrýt pouze část páje a odtajnit tak jeho náplň, což mu dodá více atraktivní vzhled.

Batátovo-vanilkový páj

Ingredience na těsto :

  • 240 g změklého másla nakrájeného na malé kousky
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové lusky
  • 50 g mandlové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky

Náplň:

  • 900 g batátů
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 50 g změklého másla
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce hladké mouky

Příprava sladkého křehkého těsta: 

1) Rozkrojte vanilkové lusky na polovinu a plochou nože vyškrábněte semínka. 

2) Do mísy vhodné k mixování dejte máslo, moučkový cukr, mandlovou mouku, sůl a semínka vanilky. Smíchejte dohromady. 

3) Přidejte vejce a mouku. Dobře promíchejte, abyste docílili hladkého těsta. 

4) Rozdělte těsto na dvě části (2/3 a 1/3). Zabalte je odděleně do potravinářské folie a alespoň na dvě hodiny dejte zchladnout do lednice.

Příprava náplně: 

5) Mezitím povařte batáty ve vařící vodě (záleží na velikosti), přibližně 15–20 minut.   

6) Sceďte. Oloupejte je a rozmělněte na pyré za použití mačkadla. 

7) Rozklepněte vejce do mísy a lehce prošlehejte bílky se žloutky. Přidejte cukr, vanilkový extrakt, koření, máslo a mouku. Dobře promíchejte. 

8) Přidejte tuto směs do pyré a dobře smíchejte.

Skládání koláče 

9) Předehřejte troubu na 180 °C. vyválejte obě dvě těsta. Formu vymažte a vložte do ní větší část vyváleného těsta. Nalijte směs a přikryjte druhou částí vyváleného těsta.

10) Ujistěte se, že okraje jsou dobře utěsněné a hodinu pečte. 

11) Páj podávejte horký nebo studený s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Uchování páje

Páje jsou lehce zmrazitelné, což je ideální, pokud nemáte mnoho času na vaření. Je ale několik pravidel, které musíte dodržet:

  • Všechny ingredience, které k přípravě použijete, musí být čerstvé a nesmí být už jednou rozmražené.
  • Zelenina by měla obsahovat málo vody, protože to napomůže jejímu zmražení a zachová si svou konzistenci během pečení v troubě.
  • Zmrazte koláč těsně předtím, než byste ho měli péct. Potom jednoduše předehřejte troubu a koláč pečte, dokud nebude hotový a křupavý.

Související a doporučené produkty