Jak na řepu? Chytře s novými recepty.

07. srpna 2025

Jak na řepu? Chytře s novými recepty.
Pokud máte červenou řepu ve škatulce "to jsme měli naposledy ve školní jídelně", je to velká škoda. Přinášíme vám inspiraci na zpracování řepy trochu jinak, než jen do zavařovací sklenice. Uvidíte, že v chuti ji leckde ani nepoznáte, přesto vnese do jídla zajímavý twist ať už barvy nebo textury. Zvláční korpus, obarví a odlehčí pomazánku, dodá vitamíny a vlákninu do smoothie. Pokud vám už na zahrádce řepa vyčuhuje ze země, nebo jste ji zrovna viděli na farmářských trzích, nesahejte po zavařovačce, ale radši po mixéru. 

Hummus z červené řepy

Zářivá barva, aromatické ingredience a výkonný mixér. Tradiční hummus s přidáním netradiční ingredience - červené řepy. Ta dodá krásnou barvu, potřebnou vlákninu a lehkost. Budete k tomu kromě ingrediencí potřebovat i výkonný blender nebo food processor. Ten zajistí dokonalé spojení všech ingrediencí dohladka. 

  • Ingredience:
  • 150 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
  • 440 g pinto fazolí, scezených a propláchnutých
  • šťáva z 1 citronu
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku5 g soli
  • 30 g tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pražená sezamová semínka
  • vločková sůl
  • citronová kůra
  • jemně nasekaná petrželka

Vložte připravenou řepu do hrnce a přidejte tolik vody, aby byla ponořená. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně vysokou a vařte asi dvacet minut, nebo dokud nebude řepa měkká na vidličku. Sceďte, přičemž si ponechte 1/4 hrnku vody z vaření, a nechte řepu vychladnout.

Všechny ingredience společně se dvěma lžícemi ponechané vody vložte do mixéru nebo food processoru a mixujte, dokud nebude směs mírně hladká. (Pokud je směs příliš hustá, přidejte více vody z vaření řepy.) Směs přemístěte do servírovací misky a ozdobte sezamovými semínky, kapkou olivového oleje, vločkovou solí a trochou citronové kůry.

Bude se hodit

Smoothie z řepy a lesního ovoce

Kombinace ovoce a zeleniny do smoothie už asi nepřekvapí. Zmizí v něm špenát, salát, okurka nebo mrkev. Co ale s řepou? Perfektní kombinace je s lesním ovocem. Jakékoliv "berries" jdou s řepou perfektně dohromady. Nasládlá řepa a kyselejší lesní plody se hezky chuťově vyvažují, kešu dodají skvělou texturu. Doručí vám potřebné množství vlákniny i vitamínů, takže s chutí do toho. 

Ingredience:

  • 150 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
  • 50 g malin
  • 50 g borůvek
  • 25 g nesolených kešu oříšků
  • 120 ml šťávy z granátového jablka
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • led dle chuti

Vložte připravenou červenou řepu do hrnce a přidejte tolik vody, aby byla právě zakrytá. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně vysokou a vařte přibližně dvacet minut, nebo dokud nebude řepa měkká na vidličku. Sceďte a nechte vychladnout.

Vychladlou řepu společně se všemi ostatními ingrediencemi vložte do mixéru, přidejte led dle chuti a mixujte pomocí nastavení Smoothie.

Tipy: Kešu fungují ve smoothie nejlépe, pokud je máte dopředu namočené. Řepu můžete mít v lednici uvařenou a ideálně ji uchováte ve vakuovacích dózach, stejně jako předem namočené ořechy. Zkompletovat smoothie je pak otázkou minuty.

Slavnostní dort s červenou řepou

Dort z řepy a krémového sýry? Jde to vůbec dohromady? Ano, úplně skvěle! Pojďte se inspirovat na opravdu skvostný dort, který má vláčný korpus a krém v krásně růžové barvě. Nebojte se delší přípravy, s těmi správnými výkonnými pomocníky to půjde snadno. 

Ingredience:

  • 290 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
  • 4 g instantní (espreso) kávy
  • 18 g prášku z červené řepy
  • 21 g kakaového prášku
  • 236 ml vody
  • 120 g zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 18 ml vanilkového extraktu
  • 60 ml olivového oleje
  • 600 g cukru
  • 410 g hladké mouky
  • 4 g jedlé sody
  • 5 g soli
  • 113 g hořké čokolády
  • 225 g nesoleného másla, změklého
  • 450 g smetanového sýra, změklého
  • 3–6 g prášku z červené řepy (čím více, tím růžovější krém)
  • 875 g moučkového cukru

Postup:

Připravte řepné pyré:
Řepu vložte do hrnce, zalijte vodou cca 2–3 cm nad řepu, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, dokud nezměkne. Vyjměte, vložte do výkonného mixéru, přidejte 1/4 hrnku vody z vaření a mixujte dohladka. Pyré dejte stranou.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a kakaem vysypte tři dortové formy.

Uvařte směs na čokoládu:
Smíchejte vodu a 1 hrnek řepné vody, přiveďte k varu. V misce promíchejte kakao, espreso a řepný prášek, zalijte vařící tekutinou a míchejte dohladka. Přidejte 1 hrnek pyré a zakysanou smetanu/jogurt, promíchejte.

V míse lehce promíchejte vejce, vanilku a olej a dejte stranou. Do kuchyňského robotu dejte cukr, mouku, sodu a sůl. Míchejte 30 s na nižší rychlosti, pak dále na nízkou rychlost přilévejte řepnou směs a následně vaječnou směs. Po spojení zvyšte rychlost na maximum a důkladně prošlehejte asi 10 vteřin. Mísu vyjměte.

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo mikrovlnce, přimíchejte do těsta.
Těsto rozdělte do forem na korpus a pečte 30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout.

Krém:
V robotu vyšlehejte máslo, smetanový sýr, vanilku a sůl (rychlost 6, 3–4 min). Přidejte řepný prášek a postupně moučkový cukr ve třech dávkách, po každé zvyšte na rychlost 4 a nakonec šlehejte 1 minutu.


Sestavení:
Prostřídejte vrstvy korpusu a krému. Navrch potřete krémem, ozdobte řepným práškem a třešněmi. Nechte vychladit, aby krém ztuhl.

Alternativně místo řepného prášku můžete použít prach z rozmixovaných lyofilizovaných malin. Ten dodá i malinovou chuť.

Těsto můžete také nalít do košíčků a udělat cup cakes s krémem. Pak vám bude stačit poloviční dávka těsta a krému.  

Bude se hodit