
Hummus z červené řepy
Zářivá barva, aromatické ingredience a výkonný mixér. Tradiční hummus s přidáním netradiční ingredience - červené řepy. Ta dodá krásnou barvu, potřebnou vlákninu a lehkost. Budete k tomu kromě ingrediencí potřebovat i výkonný blender nebo food processor. Ten zajistí dokonalé spojení všech ingrediencí dohladka.

- Ingredience:
- 150 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
- 440 g pinto fazolí, scezených a propláchnutých
- šťáva z 1 citronu
- kůra z 1/2 citronu
- 2 stroužky česneku5 g soli
- 30 g tahini (sezamová pasta)
- 1 lžíce olivového oleje
- pražená sezamová semínka
- vločková sůl
- citronová kůra
- jemně nasekaná petrželka
Vložte připravenou řepu do hrnce a přidejte tolik vody, aby byla ponořená. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně vysokou a vařte asi dvacet minut, nebo dokud nebude řepa měkká na vidličku. Sceďte, přičemž si ponechte 1/4 hrnku vody z vaření, a nechte řepu vychladnout.
Všechny ingredience společně se dvěma lžícemi ponechané vody vložte do mixéru nebo food processoru a mixujte, dokud nebude směs mírně hladká. (Pokud je směs příliš hustá, přidejte více vody z vaření řepy.) Směs přemístěte do servírovací misky a ozdobte sezamovými semínky, kapkou olivového oleje, vločkovou solí a trochou citronové kůry.
Bude se hodit
Smoothie z řepy a lesního ovoce
Kombinace ovoce a zeleniny do smoothie už asi nepřekvapí. Zmizí v něm špenát, salát, okurka nebo mrkev. Co ale s řepou? Perfektní kombinace je s lesním ovocem. Jakékoliv "berries" jdou s řepou perfektně dohromady. Nasládlá řepa a kyselejší lesní plody se hezky chuťově vyvažují, kešu dodají skvělou texturu. Doručí vám potřebné množství vlákniny i vitamínů, takže s chutí do toho.

Ingredience:
- 150 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
- 50 g malin
- 50 g borůvek
- 25 g nesolených kešu oříšků
- 120 ml šťávy z granátového jablka
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- led dle chuti
Vložte připravenou červenou řepu do hrnce a přidejte tolik vody, aby byla právě zakrytá. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně vysokou a vařte přibližně dvacet minut, nebo dokud nebude řepa měkká na vidličku. Sceďte a nechte vychladnout.
Vychladlou řepu společně se všemi ostatními ingrediencemi vložte do mixéru, přidejte led dle chuti a mixujte pomocí nastavení Smoothie.
Tipy: Kešu fungují ve smoothie nejlépe, pokud je máte dopředu namočené. Řepu můžete mít v lednici uvařenou a ideálně ji uchováte ve vakuovacích dózach, stejně jako předem namočené ořechy. Zkompletovat smoothie je pak otázkou minuty.
Slavnostní dort s červenou řepou
Dort z řepy a krémového sýry? Jde to vůbec dohromady? Ano, úplně skvěle! Pojďte se inspirovat na opravdu skvostný dort, který má vláčný korpus a krém v krásně růžové barvě. Nebojte se delší přípravy, s těmi správnými výkonnými pomocníky to půjde snadno.

Ingredience:
- 290 g červené řepy, oloupané a nakrájené na kostky
- 4 g instantní (espreso) kávy
- 18 g prášku z červené řepy
- 21 g kakaového prášku
- 236 ml vody
- 120 g zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
- 4 velká vejce
- 18 ml vanilkového extraktu
- 60 ml olivového oleje
- 600 g cukru
- 410 g hladké mouky
- 4 g jedlé sody
- 5 g soli
- 113 g hořké čokolády
- 225 g nesoleného másla, změklého
- 450 g smetanového sýra, změklého
- 3–6 g prášku z červené řepy (čím více, tím růžovější krém)
- 875 g moučkového cukru

Postup:
Připravte řepné pyré:
Řepu vložte do hrnce, zalijte vodou cca 2–3 cm nad řepu, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut, dokud nezměkne. Vyjměte, vložte do výkonného mixéru, přidejte 1/4 hrnku vody z vaření a mixujte dohladka. Pyré dejte stranou.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a kakaem vysypte tři dortové formy.
Uvařte směs na čokoládu:
Smíchejte vodu a 1 hrnek řepné vody, přiveďte k varu. V misce promíchejte kakao, espreso a řepný prášek, zalijte vařící tekutinou a míchejte dohladka. Přidejte 1 hrnek pyré a zakysanou smetanu/jogurt, promíchejte.
V míse lehce promíchejte vejce, vanilku a olej a dejte stranou. Do kuchyňského robotu dejte cukr, mouku, sodu a sůl. Míchejte 30 s na nižší rychlosti, pak dále na nízkou rychlost přilévejte řepnou směs a následně vaječnou směs. Po spojení zvyšte rychlost na maximum a důkladně prošlehejte asi 10 vteřin. Mísu vyjměte.

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo mikrovlnce, přimíchejte do těsta.
Těsto rozdělte do forem na korpus a pečte 30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Krém:
V robotu vyšlehejte máslo, smetanový sýr, vanilku a sůl (rychlost 6, 3–4 min). Přidejte řepný prášek a postupně moučkový cukr ve třech dávkách, po každé zvyšte na rychlost 4 a nakonec šlehejte 1 minutu.
Sestavení:
Prostřídejte vrstvy korpusu a krému. Navrch potřete krémem, ozdobte řepným práškem a třešněmi. Nechte vychladit, aby krém ztuhl.
Alternativně místo řepného prášku můžete použít prach z rozmixovaných lyofilizovaných malin. Ten dodá i malinovou chuť.
Těsto můžete také nalít do košíčků a udělat cup cakes s krémem. Pak vám bude stačit poloviční dávka těsta a krému.