

CUKETOVÉ MISKY
Cukety se začátkem léta objeví všude. Jejich nadúroda je nevyhnutelná a pokud sami nemáte zahrádku, sousedka vracející se z chaty vám určitě nějakou podaruje. My přinášíme recept na elegantní předkrm nebo svačinu, kde tuhle zeleninu právě využijete.
INGREDIENCE
4 porce
Doba přípravy: cca 30 minut
Doba odležení: cca 30 minut
- 400 g cukety
- 100 g goudy (vcelku)
- 2 vejce
- 100 g mléka
- 50 g olivového oleje
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- sůl, pepř
- máslo a mouku na vymazání a vysypání misek
na dozdobení
- 100 g bylinkového smetanového sýra
- 4 plátky cukety
- 4 lístky hladkolisté petržele
- 2 cherry rajčátka
POSTUP
Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev) nebo 160 °C s ventilátorem. Vymažte 4 skleněné nebo keramické misky máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku vyklepejte.
Cukety očistěte, omyjte a nastrouhejte přímo do misky. Lehce posolte a po chvíli z cukety vymačkejte nadbytečnou vody. Mladé cukety můžete zpracovat i se slupkou. Poté na stejném struhadle nastrouhejte sýr.
Přidejte vejce, mléko a olivový olej a promíchejte. Poté vmíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Osolte a opepřete.
Těsto rozdělte do připravených misek a pečte ve středu trouby asi 25–30 minut. Pokud je třeba, dopečte dalších 5 minut. Vyjměte a nechte zcela vychladnout.
Na závěr ozdobte bylinkovým smetanovým sýrem, plátkem cukety, lístkem petržele a rozpůleným cherry rajčátkem.
Náš tip: použijte skleněné misky ze série ZWILLING FRESH & SAVE o průměru 12 cm a můžete je po vychladnutí zavakuovat a uložit do lednice. Můžete si tak snadno odložit porce na další dny. Skvěle tak zužitkujete tradiční letní nadbytek cuket.
Pokud máte kulaté misky z této série, určitě využijete i míchací a strouhací doplňky z této praktické sady. A jak je ve Zwillingu zvykem, co má být ostré, je opravdu ostré! Tahle struhadla nejsou výjimkou.



BUDE SE VÁM HODIT
MARINOVANÉ KUŘECÍ
Kuřecí maso na grilu není žádná novinka, ale ta správná marináda, to je kumšt. Máme pro vás jeden osvědčený recept a také pár tipů, jak udržet maximální šťavnatost masa, což je u přípravy kuřecích prsou zásadní.
INGREDIENCE
2 porce
Doba přípravy: cca 30 minut
Doba odležení: cca 1 hodina
- ½ lžičky černého pepře
- ½ lžičky kari koření
- ½ lžičky sladké papriky
- ½ zarovnané lžičky soli
- 1 zarovnaná lžička rajčatového protlaku
- 1 velký stroužek česneku
- 1 malá šalotka
- 1 chemicky neošetřený citron
- 2 kuřecí prsa (cca 150 g každé)
POSTUP
Koření na marinádu a rajčatový protlak dejte do vakuovací misky. Česnek a šalotku oloupejte a nastrouhejte, ideálně rovnou do misky s použitím struhadla Z-Cut. Citron omyjte, osušte a nastrouhejte kůru také rovnou do misky. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a přidejte ji. Vše důkladně promíchejte.
Kuřecí prsa omyjte a osušte. Promíchejte je s marinádou, zavakuujte a dejte marinovat do lednice alespoň na hodinu. Díky vakuu můžete maso připravit klidně i den dopředu. Získáte tím více chuti z marinády.
Nahřejte gril a kuřecí prsa ogrilujte z obou stran, například na kontaktním grilu ZWILLING ENFINIGY. Abyste kuřecí prsa vcelku dobře propekli a zároveň je z vrchu nevysušili, doporučujeme maso před grilováním z lednice včas vyndat a nedávat ho na gril úplně studené. Tím dosáhnete rychleji optimální propečenosti a maso nevysušíte. Můžete si to navíc ohlídat teplotní sondou.
Podávejte s přílohovým salátem, recept na něj najdete níže.
Kuřecí steak a salát je také skvělým lehkým obědem na cesty, který si můžete připravit dopředu a odnést v jídelní soupravě s funkcí vakuování. Zálivku na salát si v tom případě odložte stranou do malé nádobky, která je součástí této cestovní soupravy.




BUDE SE VÁM HODIT
LETNÍ SALÁT
Saláty, ředkvičky, okurky i rajčata jsou v plné zralosti a s jejich poměry a alternativami je možné v receptu experimentovat. Důležité je využít sezonní zeleninu a osvěžit si jídelníček novými chuťovými kombinacemi. Tak pojďme na to.
INGREDIENCE
6–8 porcí
Doba přípravy: cca 45 minut
Doba odležení: cca 1 hodina
na salát
- 1 okurka
- 1 svazek ředkviček
- 200 g cherry rajčátek
- 125 g borůvek
- 250 g jahod
- 2 zralé avokáda
- 1 velký římský salát
- 150 g sýru feta
- sůl, pepř
- 25 g piniových oříšků
na marinovanou kukuřici
- 1 limetka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička BBQ kořenící směsi
- sůl, pepř
- 2 předvařené klasy kukuřice
na malinový dresink
- 125 g malin
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml světlého balzamikového octa
- 1 lžička hořčice
- sůl
- javorový sirup dle chuti
Na marinádu rozkrojte limetku a vymačkejte šťávu. Odměřte si 2 lžíce a smíchejte je se zbylými ingrediencemi v malé vakuové misce. Kukuřici potřete marinádou, vložte ji do sáčku a pevně utáhněte. Nechte marinovat v lednici přibližně 1 hodinu.
Mezitím si připravte velkou vakuovou misku ZWILLING FRESH & SAVE o průměru 24 cm. Římský salát omyjte, osušte a vložte do misky. Okurku omyjte nebo oloupejte, podélně rozkrojte a pomocí krájecího nástavce Z-Cut z příslušenství nastrouhejte přímo do misky. Ředkvičky očistěte, omyjte a nakrájejte. Cherry rajčata omyjte, překrojte napůl a přidejte do misky. Borůvky přeberte, omyjte a osušte, přidejte je také. Jahody omyjte, očistěte a podle velikosti rozpulte nebo rozčtvrťte. Avokáda oloupejte, rozpulte, vyjměte pecku a dužinu nakrájejte. Promíchejte ji se zbylou limetkovou šťávou a přidejte do salátu. Na závěr rozdroťte fetu a posypte jí salát.
Vyjměte kukuřici ze sáčku, lehce osušte a grilujte ji ze všech stran asi 5–10 minut, dokud nezíská lehké grilovací pruhy a příjemnou opečenou chuť. Nechte mírně zchladnout a pak ostrým nožem odřízněte z klasu zrnka. Promíchejte je se salátem.
Z ingrediencí připravte malinový dresink a přelijte jím salát. Důkladně promíchejte.
Dochuťte solí a pepřem, před podáváním posypte piniovými oříšky.



