
Andrea Ena vyniká v gastronomii stejně jako dříve na fotbalovém hřišti. Klasické risotto z jednoduchých ale dobře vybraných čerstvých surovin zrcadlí respekt i lásku k jeho rodné Itálii. Speciální přísada bottarga pak odkazuje na jeho rodnou Sardínii. Pojďme si uvařit risotto con crema di spinaci e avocado.
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience
Pro 2 osoby
- 200 g rýže carnaroli
- 1/2 šalotka
- 0,8 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl
- 60 g másla
- 60 g parmazánu
KRÉM:
- 1 avokádo
- 50g špenátové lístky
- 30g parmezán
- olivový olej
- sůl
Na závěr na posyp, pokud máte doma, tak trocha bottargy ze Sardinie. Bottarga je speciální igredience vyrobená lisováním a sušením rybích jiker do bločku, který se pak strouhá na hotové jídlo nebo jako přísada. Dodává tedy jemnou rybí chuť.
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Připravíme si zeleninový vývar – použijeme libovolnou zeleninu, kterou máme doma. Můžeme si vybrat například mrkev, celer, cibuli nebo i zbytky zeleniny z předchozích jídel.
- Nakrájíme šalotku najemno, dáme ji na olivový olej a dusíme 2 minuty, dokud nezíská zlatavou barvu. Tento krok je klíčový pro vytvoření základní chuti.
- Přidáme rýži Carnaroli a restujeme ji 2 minuty, aby se obalila v tuku a nasála všechny chutě. Poté postupně začneme přilévat vývar, vždy po malých dávkách. Vždy necháme rýži do vývaru vsáknout předtím, než přidáme další dávku.
- Mezitím si oloupeme avokádo, nakrájíme ho na malé kostičky a dáme do mixéru. Přidáme čerstvé špenátové listy, parmazán, olivový olej a sůl. Všechno rozmixujeme na hladký krém, který bude mít vyváženou chuť.
- Když je risotto hotové (cca po 16 minutách vaření, kdy je rýže al dente), odstavíme ho z ohně. Přidáme máslo, nastrouhaný sýr a náš připravený krém. Všechno důkladně promícháme, aby se chutě spojily a risotto získalo krémovou texturu.
- Na závěr posypeme risotto nastrouhanou bottargou ze Sardinie. Tento speciální italská přísada dodá jídlu slanou a jemně rybí chuť. Podáváme s pohárem bílého vína Vermentino di Sardegna, které je ideální pro doplnění tohoto pokrmu.