Risotto podle Andrea Ena

24. června 2025
Risotto podle Andrea Ena

Andrea Ena vyniká v gastronomii stejně jako dříve na fotbalovém hřišti. Klasické risotto z jednoduchých ale dobře vybraných čerstvých surovin zrcadlí respekt i lásku k jeho rodné Itálii. Speciální přísada bottarga pak odkazuje na jeho rodnou Sardínii. Pojďme si uvařit risotto con crema di spinaci e avocado.

Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Risotto podle Andrea Ena

Ingredience

Pro 2 osoby 

  • 200 g rýže carnaroli
  •  1/2 šalotka
  •  0,8  l zeleninového vývaru
  •  olivový olej
  • sůl
  •  60 g másla
  •  60 g parmazánu

KRÉM:

  • 1 avokádo
  • 50g špenátové lístky
  • 30g parmezán
  • olivový olej
  • sůl

Na závěr na posyp, pokud máte doma, tak trocha bottargy ze Sardinie. Bottarga je speciální igredience vyrobená lisováním a sušením rybích jiker do bločku, který se pak strouhá na hotové jídlo nebo jako přísada. Dodává tedy jemnou rybí chuť. 

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Připravíme si zeleninový vývar – použijeme libovolnou zeleninu, kterou máme doma. Můžeme si vybrat například mrkev, celer, cibuli nebo i zbytky zeleniny z předchozích jídel.
  1. Nakrájíme šalotku najemno, dáme ji na olivový olej a dusíme 2 minuty, dokud nezíská zlatavou barvu. Tento krok je klíčový pro vytvoření základní chuti.
  2. Přidáme rýži Carnaroli a restujeme ji 2 minuty, aby se obalila v tuku a nasála všechny chutě. Poté postupně začneme přilévat vývar, vždy po malých dávkách. Vždy necháme rýži do vývaru vsáknout předtím, než přidáme další dávku.
  3. Mezitím si oloupeme avokádo, nakrájíme ho na malé kostičky a dáme do mixéru. Přidáme čerstvé špenátové listy, parmazán, olivový olej a sůl. Všechno rozmixujeme na hladký krém, který bude mít vyváženou chuť.
  4. Když je risotto hotové (cca po 16 minutách vaření, kdy je rýže al dente), odstavíme ho z ohně. Přidáme máslo, nastrouhaný sýr a náš připravený krém. Všechno důkladně promícháme, aby se chutě spojily a risotto získalo krémovou texturu.
  5. Na závěr posypeme risotto nastrouhanou bottargou ze Sardinie. Tento speciální italská přísada dodá jídlu slanou a jemně rybí chuť. Podáváme s pohárem bílého vína Vermentino di Sardegna, které je ideální pro doplnění tohoto pokrmu.

 

Další recepty známých osobností

Další recepty známých osobností