Špagety carbonara podle Nastyho

23. května 2025
Špagety carbonara podle Nastyho
Petr "Nasty" Cerha se umí postavit nejen za mikrofon, ale i k plotně. Vzal do ruky pánev a ukázal nám svůj recept na špagety carbonara. My ho tu pro vás máme.

Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut 
Špagety carbonara podle Nastyho

Ingredience

Pro 4 osoby:

  • 400 g kvalitních špaget (mám rád placatější…)
  • 200 g pancetty nebo kvalitní anglické slaniny
  • 80 g nastrouhaného parmazánu (nebo pecorina)
  • 4 velká vejce (pouze žloutky pro krémovější verzi, nebo celé pro jemnější chuť)
  • 1 menší chilli paprička (volitelné)
  • Sůl (na těstoviny) a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Připrav těstoviny:
     Ve velkém hrnci osol vodu (cca 1 lžička soli na 1 litr vody) a uvař špagety podle návodu na al dente. Před scezením si uchovej cca 150 ml vody z těstovin.
  2. Připrav slaninu:
     Na pánvi rozehřej olivový olej a orestuj na kostičky nakrájenou pancettu (nebo slaninu), dokud nebude zlatavá a křupavá. Pokud chceš, přidej jemně nasekanou chilli papričku.
  3. Vytvoř sýrovou směs:
     V misce smíchej 4 žloutky (nebo 4 celá vejce), přidej nastrouhaný parmazán a bohatě opepři. Nemusíš solit – slanina a sýr jsou dost výrazné.
  4. Spoj to dohromady:
     Do hotových, horkých těstovin vmíchej opečenou slaninu. Počkáš asi 30 vteřin, pak vlij vejce se sýrem a hned míchej – těstoviny musí být horké, ale ne příliš (aby se vejce nesrazila). Přidávej po lžících vodu z těstovin, dokud nevznikne krémová, vláčná omáčka.
  5. Servíruj:
     Ozdob zbylým parmazánem, čerstvě mletým pepřem a třeba cherry rajčátky.

Další recepty známých osobností

Další recepty známých osobností