

Grepová bábovka bez mléka
Jasný a osvěžující – tento bezmléčný grepový chlebíček je dokonale vláčný s jemnými citrusovými tóny. Po upečení nasáknutý pikantním grepovým sirupem a zakončený hladkou grepovou polevou pro krásný, lesklý vzhled. Ideální pro jakoukoli příležitost – tento dezert nabízí výraznou chuť a elegantní prezentaci s minimálním úsilím.

Tipy na 100% výsledek:
Suroviny si vyndejte hodinu předem z lednice a nechte je dojít na pokojovou teplotu, až poté se pusťte do přípravy.
Na vymazání formy použijte 100% tuk, např. sádlo nebo kokosový olej, nebo speciální olej ve spreji na vymazání formy. Pokud tuk obsahuje vodu (např. máslo) může pak docházet k přichycení těsta. U forem s detaily vymazávejte s použitím štětce.
Kvalitní forma je klíč, silikonové nebo tenké plechové formy nezajistí rovnoměrné propečení. Litina z hliníku, kamenina, nebo keramika se nahřívá pozvolna. Těsto a zejména kypřící prášek v něm dostane čas zareagovat a nabýt na objemu rovnoměrně. Jemné detaily propracovanějších forem nejsou pak spálené.
Vejce s olejem a cukrem je třeba dobře vyšlehat, ale po přidání mouky a mléka uberte otáčky, případně použijte jen ruční metlu, abyste těsto s moukou nepřešlehali.
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ¾ hrnku rostlinného oleje
- 5 hrnků cukru
- 2 velká vejce
- ¾ hrnku rostlinného mléka (použili jsme ovesné)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Kůra z poloviny grepu
Grepový sirup
- ¼ hrnku grepové šťávy
- 3 lžíce cukru
Grepová poleva
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce grepové šťávy
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu na biskupský chlebíček a vymažte ji a vysypte moukou.
Ve míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vyšlehejte olej a cukr dohladka. Přidávejte vejce jedno po druhém a dobře zašlehejte. Zde může pomoci robot nebo ruční šlehač.
Vmíchejte polovinu moučné směsi a polovinu rostlinného mléka. Promíchejte a opakujte se zbylou moukou a mlékem. Vmíchejte vanilku a grepovou kůru.
Nalijte těsto do připravené formy, maximálně do tří čtvrtin výšky. Jemně poklepejte formou o pracovní desku, abyste odstranili vzduchové bubliny.
Pečte 60–65 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte bábovku 10 minut chladnout ve formě. Až poté ji vyklopte na mřížku položenou na plechu.
Grepový sirup
V malém kastrůlku přiveďte grepovou šťávu a cukr k varu za stálého míchání. Povařte 2–3 minuty. Pomalu sirup nalijte nebo štětcem potřete povrch bábovky a nechte zcela vychladnout.
Grepová poleva
V misce metličkou smíchejte moučkový cukr a grepovou šťávu. Začněte s 1 lžící a přidávejte dle potřeby, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu nalijte na vychladlý dort a podávejte.

Bude se hodit
Limetkové mini bábovky s ostružinovou polevou
Jak si lahodným způsobem vychutnat léto! Každá mini bábovička je plná svěží limetkové chuti, která dodává citrusovou, osvěžující notu. Bohatá ostružinová poleva přidává krásný kontrast – sladkou, ovocnou hloubku a jemnou pastelovou barvu, díky čemuž jsou ideální pro odpolední setkání, brunch, nebo jakoukoli příležitost, která si žádá více než jen balíček sušenek.

Tento recept můžete skvěle využít nejen do formy na bábovičky, ale i do muffinové formy s papírovými košíčky.
Těsto
- 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jemné soli
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku nesoleného másla (změkčeného na pokojovou teplotu)
- 1 velké vejce (pokojové teploty)
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 2 lžíce limetkové kůry
- 1/4 hrnku limetkové šťávy (z 1–2 velkých limetek)
Ostružinová poleva
- 1 hrnek prosátého moučkového cukru
- 1 lžíce mléka (případně více, dle potřeby)
- 1 lžíce ostružinového džemu bez semínek
Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu na mini bábovky – vymažte ji a vysypte moukou. Zde bude tuk ve spreji výhoda, kvůli detailům formy.
V malé misce promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou. Ve stolním mixéru na střední rychlost vyšlehejte změklé máslo s cukrem po dobu 2–3 minut. Přidejte vejce a promíchejte. Přilijte mléko, limetkovou kůru a šťávu a promíchejte – směs může působit lehce sraženě, to je v pořádku.
Přisypte polovinu moučné směsi k tekuté a zlehka promíchejte. Poté přidejte zbytek mouky a míchejte jen do spojení.
Pomocí naběračky naplňte každou formičku do ¾ objemu a povrch uhlaďte.
Jemně poklepejte formou o pracovní desku pokrytou utěrkou, abyste odstranili vzduchové bubliny. Nechte stát 3–5 minut. Pečte 18–20 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte chladnout ve formě 5–7 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Z uvedeného množství vznikne 6 mini báboviček.
Ostružinová poleva:
V misce smíchejte všechny ingredience na polevu dohladka. Pokud chcete řidší konzistenci, přidávejte po 1 lžičce mléka, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Polevu opatrně nalijte na vychladlé bábovičky těsně před podáváním.
Alternativně můžete místo polevy bábovičky jen poprášit moučkovým cukrem.
Bude se hodit
Sicilská pomerančová bábovka
Tento výrazně aromatický sicilský dezert z pomerančů využívá pomeranče opravdu celé – včetně šťávy, kůry i dužiny! Proto při nákupu preferujte pomeranče v bio kvalitě. Známý také jako pan d’arancio, je tento koláč připraven z mandlové mouky, která mu dodává jemnou, vláčnou strukturu a zároveň ho udržuje lehký a nadýchaný. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji nejen o prázdninách, ale kdykoli během roku.

Ingredience
- 2 bio pomeranče, nasekané a bez pecek
- 1¾ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek jemně mleté mandlové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky košer soli
- 1¼ hrnku krupicového cukru
- 3 velká vejce
- ½ hrnku olivového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1½ hrnku moučkového cukru
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Připrav formu na bábovku. Pomocí cukrářského štětce rovnoměrně rozetři tuk na vymazání do všech detailů formy. Vysypte moukou.
V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixuj pomeranče téměř na pyré – asi 30 sekund. (Měly by zůstat malé kousky.)
Ve středně velké míse smíchej oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl.
Ve větší míse, nebo v míse stolního mixéru s metlou na šlehání, šlehejte krupicový cukr s vejci na středně vysokou rychlost do světlé a nadýchané pěny – přibližně 5–7 minut.
Poté snižte rychlost, přilijte olej a vanilkový extrakt a dobře prošlehejte. Přidejte pomerančové pyré a míchejte, dokud se vše nespojí.
Přidejte směs mouky a na nízkou rychlost míchejte jen do spojení surovin, podle potřeby setřete stěrkou těsto ze stěn mísy.
Těsto nalijte do připravené formy. Klepněte formou 5–6× o pracovní plochu vyloženou utěrkou, aby se odstranily vzduchové bubliny.
Pečte, dokud vršek nezíská zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Po 45 minutách volně přikryjte alobalem, aby koláč příliš nezhnědl.
Nechte koláč chladnout ve formě 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Poleva:
V malé misce prošlehej moučkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru, šťávu a rozpuštěné máslo. Polevu nalij na vychladlý koláč.
Podávejte ihned, nebo nech polevu ztuhnout asi 20 minut. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.

Náš tip - Pomeranče v bio kvalitě jsou jednoznačně výhoda, zpracujete je celé. Lze však využít i klasické pomeranče, ze kterých zpracujete dužinu a šťávu. Kůru koupíte sušenou v potřebách na pečení.