Brynzové halušky podle Elišky Hradec Chomistekové

26. listopadu 2025

Brynzové halušky podle Elišky Hradec Chomistekové
Eliška je doma v umění, designu, módě a stylu. Tomu dokonale odpovídá její stylově vyladěná kuchyně. Ale nenechte se zmást krásou, Eliška se umí k vaření postavit čelem a podle receptu uvaří prakticky cokoliv. Pro naše čtenáře si připravila brynzové halušky. Tak s chutí do toho!
Brynzové halušky podle Elišky Hradec Chomistekové

Ingredience:

  • 500 g oloupaných brambor
  • 200 g hladké mouky (případně více podle konzistence těsta)
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g slovenské brynzy
  • 200 g uzené slaniny
  • pažitka
  • podmáslí nebo kyselé mléko


Postup:

  • Oloupané brambory rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Přidáme hladkou mouku, vejce a dva prolisované stroužky česneku. Promícháme a necháme chvíli odležet.
  • Na pánvi osmažíme nakrájenou uzenou slaninu dozlatova.
  • Do vroucí osolené vody postupně protlačujeme těsto přes haluškové síto a halušky občas promícháme, aby se neslepily. Vaříme asi 10 minut.
  • Uvařené halušky scedíme do velké mísy a promícháme s brynzou. Na talíři podáváme se slaninou, pažitkou a sklenicí podmáslí nebo kyselého mléka.
  • Náš tip - pokud nemáte síto na halušky, dobře vám poslouží i ploché hrubé struhadlo. 


Na servírování