Candát, focaccia a chilli majonéza podle Lény Brauner

21. července 2025
Candát, focaccia a chilli majonéza podle Lény Brauner

Léna Brauner, česká multižánrová umělkyně, nezapře tvůrčího ducha ani v kuchyni. Vaření je prostor k experinetmům, focaccia je čistým plátnem připraveným pro vyjádření sebe sama. Originalita v umění se u Lény cení i při přípravě rodinné večeře. Nebojí se smělých chuťových kombinací a jídlo musí být samozřejmě i vizuálním zážitkem. Candát na ghí s hlívou a salátem z divokých listů, domácí focaccia a chilli majonéza, to je pozvánka do fusion kuchyně od Lény. Ráno začíná vůní kynutého těsta a končí křupavým soustem candáta s rozmarýnem. Tohle je jídlo, které voní domovem, přírodou i láskou k detailu. Kombinuje v sobě delikátní rybu, výrazné doplňky a péči věnovanou každé surovině.



 

Ingredience pro 2

Na focacciu:

  • 500 g pšeničné mouky typu 00
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • špetka třtinového cukru
  • cca 300 ml vlažné vody (dle potřeby)
  • olivový olej
  • hrst maldonské soli
  • mák, bílý a černý sezam
  • čerstvý rozmarýn

Na candáta:

  • 2 filety z candáta
  • 2 lžíce ghí
  • čerstvá šalvěj
  • citronový tymián
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Na praženou hlívu:

  • hrst hlívy ústřičné, nasekané na drobné kousky
  • kousek mangalica špeku

Na salát:

  • listy červeného little gemu, rukoly, kyselého šťovíku, šťavele a mikrogreens (např. pískavice)
  • čerstvý císařský hrášek
  • zrníčka granátového jablka

Zálivka:

    • sezamový olej
    • dýňový olej (lisovaný za studena)
    • rybí a ústřicová omáčka
    • černý rýžový ocet

Na chilli majonézu:

  • 1 celé vejce
  • olej z křupavého chilli (viz níže)
  • větší špetka soli

Na křupavé chilli (volitelné, zbytek oleje použijete do majonézy):

  • sušené chilli papričky
  • slunečnicový olej
  • cukr, sůl, glutamát sodný (volitelně)

Ostatní:

  • žlutá cherry rajčátka, padrón papričky
  • česnek, citron, maldonská sůl

Focaccia:

  • Mouku prosejte a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vlažnou vodu, droždí a cukr.
  • Nechte kvásek aktivovat. Poté vypracujte těsto a nechte třikrát kynout.
  • Při posledním kynutí těsto prolijte olivovým olejem, osolte maldonskou solí a několikrát přeložte.
  • Rozložte na plech, vytvořte prsty důlky, posypte mákem, sezamem a rozmarýnem.
  • Pečte při 230 °C dozlatova.

Chilli majonéza:

  • Chilli olej připravte zahřátím sušeného chilli se solí, cukrem a glutamátem v oleji.
  • Po scezení použijte olej jako základ majonézy.
  • Vyšlehejte s vejcem do hladké pikantní omáčky (nejlépe tyčovým mixérem).

Candát:

  • Filety naložte do rozpuštěného ghí s bylinkami a citronem. Nechte odpočinout.
  • Před servírováním je zprudka osmažte na pánvi dozlatova.

Pražená hlíva:

  • Na pánvi rozškvařte špek a přidejte podélně natrhanou hlívu.
  • Opékejte dozlatova a dokřupava.

Zeleninové přílohy:

  • Papričky: Upečte v troubě (nebo airfryeru), poté promíchejte s utřeným česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.
  • Rajčátka: Rozpulte a opečte zároveň s candátem na pánvi.

Salát:

  • Smíchejte listy a nakrájený cukrový hrášek, dochuťte zálivkou, posypte granátovým jablkem a mikrogreens.

Servírování

  • Na velký talíř položte filet z candáta, ozdobte ho křupavou hlívou a klíčky. Přidejte pečené papričky, rajčátka, kopeček chilli majonézy, svěží salát a teplý kus domácí focaccie.