10 bylinek, které provoní vaši kuchyni

Bazalku, tymián, rozmarýn nebo petržel určitě dobře znáte a přesně víte, do kterých jídel se jejich chuť hodí. Výběr aromatických bylinek, které si můžete i sami vypěstovat, je však mnohem pestřejší a my vám níže představíme 10 z nich.

Medvědí česnek

Od ostatních bylinek medvědí česnek snadno rozeznáte díky ostrým listům a intenzivní česnekové vůni. Po česneku také chutná, ale nezpůsobí nepříjemný zápach z úst. Nebojte se ho proto přidat do pesta, bylinkových másel, salátů nebo na pečivo.

Vyzkoušet jej můžete také třeba při přípravě velikonoční nádivky podle našeho receptu – Velikonoční nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami.

Pelyněk

Pelyněk dodává jídlům hořkou a výraznou chuť, a zároveň pomáhá k lepšímu trávení tučných jídel. Je tak ideální pro ochucení různých druhů mas, jako třeba kůzlečího, kachního a samozřejmě i vepřového.

Saturejka

Saturejku vždy sbírejte dřív, než začne kvést. Pak ji můžete použít začerstva i usušenou, ale pamatujte, že její chuť se uvolňuje až při tepelné úpravě. Přidejte ji k luštěninám nebo k dušenému masu pro zvýraznění chuti.

Využijete i při přípravě oblíbené pizzy. Vyzkoušejte třeba na zeleninovou nebo sýrovou pizzu k tradičnímu rozmarýnu přidat i špetku saturejky.

Brutnák

Velké sametové listy brutnáku chutnají trochu jako okurka, a pokud je drobně nasekáte jako koření, můžete je využít právě pro dochucení okurkového salátu, bylinkových tvarohů nebo omáček. A mimochodem, podle lidových tradic má prý brutnák povzbuzující sexuální účinky.

Kopr

Možná nevíte, že kopr je bylinka, která se skvěle hodí také k rybám. Díky jeho jemné chuti vynikne také v zeleninových salátech, v omáčkách a dipech. Kopr má údajně uklidňující účinky a určitě víme, že je velmi snadno stravitelný. Úžasně vonící semínka kopru použijte při zavařování okurek.

Vyzkoušejte třeba Smetanový dip s koprem a ořechy, na který nám poslala recept naše zákaznice Tereza.

Řeřicha

Kolik druhů řeřichy znáte? Nejpopulárnější jsou dva – řeřicha velkolistá a řeřicha zahradní s jemnými lístky. Obě mají mírně štiplavou, lehce travnatou chuť, ale velkolistá je ještě navíc i trochu kyselá. Řeřichu jemně nasekejte a ochuťte s ní tvaroh, polévky, saláty a pomazánky.

Přidat ji můžete třeba do jarní polévky, na kterou najdete recept na našem blogu. 

Kerblík

Lístky kerblíku poznáte podle jejich nasládlé anýzové vůně. Hodí se perfektně do zeleninových pokrmů, k dušenému masu a do salátů. Pochutnáte si na něm v pomazánkách a v bylinkovém másle.

Máta

Mátu lze snadno rozeznat podle typicky intenzivní svěží vůně. Je to další bylinka, která by se měla sbírat dřív, než vykvete. Kromě přípravy tradičního čaje ji doporučujeme použít na mátovou omáčku, která dokonale ladí s pečeným jehněčím.

Citronová tráva

Citronová tráva má intenzivní citrusovou chuť a vůni. Nejčastěji se s ní setkáte v asijské kuchyni. Aby se rozvoněla, měla by projít tepelnou úpravou spolu s jídlem, nebo ji povařte samostatně. Nejlépe se hodí k drůbeži a k rybám a stále populárnější je její použití i pro přípravu čaje. 

Vyzkoušejte třeba recept známého britského kuchaře Jamieho Olivera na jeho Thajské zelené kari, kde právě citronová tráva hraje hlavní roli.

Šalvěj

Nadýchané hebké lístky sbírejte před rozkvetením. Mají lehce nahořklou chuť a hodí se skvěle do slaných koláčů z listového těsta, k rybám a k masu obecně. Při ochucování mějte na paměti, že její chuť je velmi intenzivní, takže přidávejte postupně a ochutnávejte.

Lehce pikantní chuť šalvěje můžete vyzkoušet třeba v tradičním italském venkovském chlebu – ciabattě. Recept na na ní najdete na našem blogu.

Doporučené a související produkty