Všechno co jste chtěli vědět o japonských nožích Miyabi

Všechno co jste chtěli vědět o japonských nožích Miyabi
Půvab, elegance a sofistikovanost jsou důležitou součástí japonské kultury, to platí i pro nože Miyabi

Japonské nože

Od 14. století bylo Seki centrem japonského mečířského a nožířského řemesla. Společnost Zwilling Japonsko získala v roce 2004 do svého portfolia  jednoho z vedoucích výrobců vysoce kvalitních nožů, sídlících právě ve městě Seki.

Dnes tento výrobce kombinuje německé strojařské umění s nejkvalitnější japonskou řemeslnou výrobou. Vynikající kvalita japonských nožů je výsledkem této spolupráce. Je samozřejmostí, že nože Miyabi se vyrábí přesně ve standardech kvality, které se zákazníci naučili očekávat od Zwilling. Název Miyabi je synonymem pro moderní výrobky založené na tradičních znalostech nožířů ze Seki, která sahá několik staletí do minulosti, a na kvalitních čepelích, které jsou jedny z nejostřejších na světě. Nože Miyabi ztělesňují krásu ostrosti, a tak navazují na tradici známých japonských mečů, které byly neuvěřitelně ostré a zároveň krásné na pohled. Autentický design japonských čepelí a mimořádná ostrost nožů Miyabi upoutají vaši pozornost hned od prvního momentu, kdy se s nimi setkáte. Znalci japonské kuchyně jsou znovu a znovu okouzleni dokonalou geometrií nožů a jejich pohodlnou rukojetí.

Tyto nože se vyrábí podle tradice starověkých mistrů, kteří kdysi vyráběli ty nejlepší japonské meče. Společnosti Zwilling pomáhal při vývoji nožů Miyabi Rokusaburo Michiba, který je jedním z nejznámějších japonských kuchařů, nejvíce proslulý jako expert na japonskou kuchyni z populárního pořadu o vaření „Iron Chef“. Radil Zwillingu při veškerých záležitostech, kde se řešilo spojení tradice japonských nožů a západního vkusu.

Město Seki, Prefektura Gifu
Vzdálenost: 210 km od Osaky, 60 km od Nagoji
Obyvatelstvo: 76 000 obyvatel

Nejoblíbenější řady Miyabi nožů

Miyabi 7000 D 

Prémiový nůž jádrem ze speciální oceli vložené mezi 65 vrstev nerezové oceli s damascénským květinovým vzorem, ostřím Katana Edge s vysokou tvrdostí (HRC 60) broušeným tradiční japonskou technikou Honbazuke. Elegantní střenka je vytvořená kombinací Micarty a kovu, což jí dodává neopakovatelný vzhled.

Miyabi 7000

Miyabi 6000 MCT 

Jednoduše dokonalý nůž s jádrem čepele ze speciální práškové oceli MC s vysokou tvrdostí, vloženým mezi dvě vrstvy speciální oceli. Čepel je peciálně tepaná, dokončena tradiční technikou Honbazuke. Luxusní punc této série podtrhuje dokonale vyvážená rukojeť z tmavého Pakka Wood s kovovou patkou opatřenou logem Miyabi.

Miyabi 6000

Miyabi 5000 MCD 

Jednoduše ohromující nástroj s jádrem ze speciální práškové oceli Micro Carbide 63 s velmi vysokou tvrdostí (63 HRC), což mu dodává mimořádnou ostrost. Čepel s damascénským květinovým designem o 101 vrstvách je opatřena ostřím Katana Edge a zakončená speciální technikou Honbazuke. Rukojeť ve tvaru písmena D je z březového dřeva Masur. Je dozdobena červenými okraji a kovovým zakončením patky s logem Myiabi. Je to nůž profesionálů – překvapí skutečně mimořádnou ostrostí, ovšem vyžaduje zvýšenou péči.

Miyabi 5000

Miyabi 4000 FC 

Miyabi 4000 FC je nejnižší z řad Miyabi japonských nožů vyrobená z vysoce kvalitní oceli FC61, navíc dvojitě tvrzená mrazem. Elegantní černá rukojeť vyrobena ze Pakka wood* s drobnou mozaikou je vyrobena tak, aby zaručovala vaši bezpečnost. Katana edge čepel zaručuje neobyčejnou ostrost a kvalitu. Logo Miyabi je gravírované na čepeli.

*Pakkawood je výjimečný materiál mimořádné kvality a dlouhotrvající krásy. Při výrobě je využito moderních procesů, pečlivě vybraná dýha z tvrdého dřeva je napuštěna teplem tvrzenou pryskyřicí.

Miyabi 4000

Typy japosnkých nožů

Santoku - bestseller 

Santoku doslova znamená „3 výhody“. Název odkazuje na univerzálnost použití tohoto nože pro krájení ovoce, zeleniny a masa. S 18cm čepelí se používá hlavně jako univerzální nůž. V Japonsku je téměř každý druhý prodaný nůž typu Santoku, ale tyhle všestranné nože si už získaly popularitu i v západních kuchyních. Jedinečný tvar čepele umožňuje použití nože pro ploché houpavé řezy, stejně jako pro rychlé krájení.

Shotoh 

Shotoh znemená v japonštině něco jako „malý nožík“ a v angličtině je proslulý jako „petty nůž“, což pochází z francouzského slova „petit“, tedy malý. Používá se pro menší potraviny, jako je ovoce nebo zelenina. V Japonsku je tento nůž považován za jeden z tradičních nožů a je jedním z nejlépe prodávaných tvarů čepele, hned po noži Santoku

Chutoh - bestseller 

Chutoh, přeloženo jako středně velký nůž, je také známý jako „velký petty nůž“. Používá se všude tam, kde je Shotoh příliš malý a Gyutoh příliš velký, zkrátka kuchyňský nůž s širokou škálou použití.

Kudamono 

Kudamono je klasický nůž na ovoce. Perfektně se hodí pro loupání i krájení ovoce a zeleniny nebo pro zdobení a vyřezávání.

Gyutoh 

Gyutoh je v Japonsku považován za plátkovací nůž, nejvíc se totiž používá pro krájení masa na jemné plátky. Zaoblený tvar čepele znamená, že je možné jím krájet houpavým pohybem. V Evropě se Gyutoh obecně používá jako velmi ostrý kuchařský nůž.

Sujihiki 

Sujihiki je velmi kvalitní nůž na porcování masa, který má extrémně jemné ostří na obou stranách nože. Tento japonský protějšek západnímu noži na porcování masa nakrájí tenoučké plátky carpaccia ze syrového i tepelně upraveného masa a ryb. 

Chcete si prohlédnout všechny naše japonské nože Miyabi?

Pokud máte již několik japonských nožů a právě se chystáte pořídit si další, jednoduché rady pro péči o vaše drahocené nože vám ani nabízet nebudeme a rovnou vás nasměrujeme na velmi podrobného průvodce pro domácí kulinářské vášnivce, které o své ostří pravidelně dbají.

Pokud vás zajímá více, poradit se můžete na jakékoliv naší Potten & Pannen - Staněk prodejně i na naší zákaznické lince.

Budeme rádi, když nám zavoláte nebo napíšete

Infolinka: 725 855 050 nebo info@pottenpannen.cz

Reklamace: 725 855 605 nebo reklamace@pottenpannen.cz 

Jsme tu pro vás: pondělí – pátek (pracovní dny) 8:00 - 17:00

Mohlo by vás ještě zajímat

Mohlo by vás ještě zajímat

Související a doporučené proukty