Jaké jsou druhy nožů a které jsou pro vás ty pravé?

Jaké jsou druhy nožů a které jsou pro vás ty pravé?
Pořídit si nože Zwilling je jasná volba, teď ale který - poradí vám náš průvodce

Jak správně držet nůž – videonávod

Správný nůž pro každý účel

Pro ty, kteří preferují kratší přehled a vysvětlení, které základní nože mít doma a jak o ně pečovat doporučujeme shlédnout video s radami od Zdeňka Pohlreicha Ti z vás, kteří chtějí podrobnější informace nezklameme, přečtěte si více informací pod videem.

Je dobré mít doma několik různých nožů, které vám svým speciálním tvarem rukojeti či čepele a/nebo velikostí nože mohou v konkrétních činnostech nejen usnadnit kuchyňské práce jako je: krájení, porcování, loupání, vykrajování, vykosťování, sekání apod. Speciální nože vám mohou zásadně pomoci k tomu, že se doberete správného a přesného výsledku a ještě mnohem rychleji a radostněji než kdybyste se omezovali na jeden dva typy nožů.


Zdeněk Pohlreich Vám poradí, jak správně držet nůž a jaké základní nože máte mít v kuchyni.


Základní druhy nožů

Pořídit domu si můžete buď klasické nože evropského typu nebo asijské. Asijské nože už jsou tak populární, že pronikly i do základní sady klasických evropských nožů, ale pro kompletního průvodce asijskými noži jsme pro vás připravili speciální článek.

Čistící nůž 

Oloupe brambory, ovoce a zeleninu. Je také perfektní na vykrajování kazových místeček z ovoce nebo zeleniny.

Nůž na zeleninu 

Rovné ostří dělá z nože na zeleninu perfektní nástroj pro čištění a plátkování ovoce a zeleniny.

Nůž ke zdobení-špikovací 

Špikovací nůž perfektní pro loupání, krájení, čištění a zdobení ovoce a zeleniny. Jeho ostrá špička z něj dělá skvělý nůž pro odřezávání.

Nůž na porcování masa 

Tento nůž s vlnkovaným ostřím dokonale nakrájí na tenoučké plátky mimo jiné šunku nebo lososa, ale také porce dortů a zákusků. Vlnkované ostří zaručí, že se potraviny nebudou k čepeli lepit. Zaoblená špička čepele umožňuje rovnou plátky servírovat na talíř.

čistící
na zeleninu

Univerzální nůž 

Čistě a bez námahy nakrájí potraviny s tvrdou kůrkou nebo skořápkou a měkkým vnitřkem.
Velmi užitečný pro lehká jídla a studené obědy.

Steakový nůž 

Jemně zaoblená čepel steakového nože zaručuje báječně hladký průřez restovaným nebo
grilovaným masem.

Vykosťovací nůž 

Tento pružný nůž má čepel s vysokou špičkou, která je ideální pro vykosťování a
odstraňování tuku a šlach.

Filetovací nůž 

Úzká a pružná čepel zaručuje, že filety masa nebo ryb budou úplně tenoučké.

univerzální
steakový
vykošťovací
filetovací

Nůž na chleba 

Vroubkované ostří umožní bez námahy proříznout tvrdou chlebovou kůrku a nakrájet tenké a čisté plátky díky svým výrazným hrotům.


Kuchařský nůž 

Všestranný nůž pro profesionální i amatérské kuchaře, ideální pro nakrájení zeleniny, syrového masa nebo ovoce na kostičky, ale také sekání a krájení bylinek houpavým pohybem.

Plátkovací nůž 

Dlouhý plátkovací nůž je perfektní pro nakrájení velkých kusů masa, třeba pečeně, na jemné plátky a na porcování syrového masa.

Nůž Santoku 

Nůž Santoku je asijský ekvivalent našeho kuchařského nože – je dokonalý pro nakrájení masa, ryb i zeleniny. Všechny nože Santoku od Zwilling mají velmi špičaté leštěné ostří.

na chleba
kuchařský
plátkovací
Santoku

Nůž na lososa 

Flexibilní čepel nože na lososa umožňuje nakrájet jedním pohybem tenoučké plátky lososa nebo šunky.

Sekáček

Geometrická vyváženost, široká čepel obdélníkového tvaru a poměrně tupý úhel krájecího ostří podobný sekeře. Rozseká velké kusy masa a přesekne žebra a další kosti.

Vidlička na maso 

Vidlička na maso se používá pro udržení pečeně nebo šunky při krájení na plátky, pro otáčení kousků masa v pekáči nebo v pečící nádobě nebo pro servírování plátků na talíř.

na lososa
sekáček
vidlička na maso

Jak krájet dýni – videonávod



Videonávod: jak nejlépe nakrájet Hokaido dýni



O své kvalitní nože dobře pečujte

Pokud jste si nějaký nůž značky Zwilling vybrali nebo dokonce hned několik, gratulujeme ke skvělému rozhodnutí si tak kvalitní kousek pořídit! Vaše chvíle v kuchyni budou okamžitě o několik úrovní výš, protože kvalitní nůž, to je základ pro každého kuchaře. Snadnost s jakou budete krájet a pohodlně držet kvalitní rukojeť Vám přinese novou lehkost. Pamatujte jen, že o kvalitní nože se vyplatí pečovat!

sada nožů ZW

Související a doporučené produkty