Slavnostní večeře letos jinak

03. června 2022
Slavnostní večeře letos jinak
Což takhle vyzkoušet na vánoční svátky něco úplně nového, když letos tradice vzaly stejně částečně za své? Recept na nadívanou vepřovou panenku s delikatesou francouzské kuchyně – pommes duchesse alias bramborovými pusinkami vás nadchne.


Délka přípravy celého menu: 90 minut

Počet porcí: 4–6 

Slavnostní večeře letos jinak

Nadívaná vepřová panenka s bramborovými pusinkami

nadívané maso:

  • 1 větší vepřová panenka
  • 150 g čerstvý kozí sýr 
  • 2 polévkové lžíce sterilovaných brusinek
  • sůl dle zvyku
  • pepř dle zvyku

pesto:

  • 100 g rukoly
  • 80 ml olivového oleje
  • 45 g parmezánu
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky soli

pommes duchesse:

Videorecept

Postup:

1. Nejprve si připravte pesto. Do nádoby mixéru nalijte olivový olej a přidejte všechny ostatní ingredience. Začněte na rychlosti 2 a postupně zvyšujte na rychlost 4, dokud pesto není zcela promícháno, ale má hrubší konzistenci.

2. Panenku osolte a opepřete, ostrým nožem po celé délce nařízněte a paličkou naklepejte do plátu vysokého cca 2 cm.

3. Pesto rozetřete na naklepaný plát masa tak, že po stranách necháte volné místo. Posypte rozdrobeným sýrem a brusinkami.

4. Maso zaviňte do rolády a na několika místech provázkem svažte. Svázanou roládu vložte na pekáč.

5. Pečte 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí z trouby přestřihněte a odstraňte provázky, překryjte alobalem a nechejte cca 10 minut odpočinout.





6. Jakmile dáte péci maso, dejte hřát osolenou vodu na brambory. Brambory oškrábejte a vařte do měkka (cca 20 minut).

7. Lehce ohřejte smetanu a nechte v ní rozpustit máslo. Směs osolte, lehounce opepřete a nastrouhejte špetku muškátového oříšku.

8. Z uvařených brambor slejte vodu a buď v kuchyňském robotu nebo ručně umíchejte pyré. Jakmile lehce vychladne, přilejte smetanovou směs a přidejte 2 žloutky a znovu dobře promíchejte.

9. Pomocí cukrářské zdobičky s největší špičkou anebo prostřiženého silnějšího igelitového sáčku tvořte pusinky. Zvolte takový podklad, abyste jej mohli dát do mrazáku

10. Pusinky nechejte mrazit 30 minut. Pak je vyjměte, naskládejte na pečicí plech, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 220 °C 15 minut.

Související a doporučené produkty