Vláčná vánočka s brusinkami

Vláčná vánočka s brusinkami
Nevíte jak na pletenou vánočku? Podívejte se, jak ji dělá lektorka naší prémiové školy vaření Gourmet Academy, známá pekařka a cukrářka Edita Paulusová.

Ingredience

na těsto:

  • 40 g droždí
  • 200–250 ml teplého mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • kůra z bio citrónu
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 2 vajíčka
  • 80 g mandlových plátků
  • 125 g rozpuštěného másla (ne horkého)
  • 50 g sušených brusinek
  • 30 ml rumu

na zdobení:

  • 1 vejce
  • 20 g mandlových plátků namočených ve vlažné vodě (při pečení si zachovají pěknou barvu)

na dokončení

  • 30 g másla
  • rum z namočených brusinek
  • cukr moučka na posyp

Postup

1. Hned na začátku práce namočte brusinky do rumu. Až pak si začněte připravovat kvásek. 

2. Droždí rozdrobte do 150 ml teplého mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci hladké mouky a nechte kvásek na teplém místě vzejít (cca 10-15 minut).

3. Do kvásku pak postupně přimíchejte zbytek surovin včetně rozpuštěného másla.

4. Teplé mléko do těsta přilévejte dle potřeby.

5. Brusinky přimíchejte úplně nakonec.

6. Těsto řádně propracujte do nelepivé a velmi jemné konzistence, nejlépe v kuchyňském robotukterý nejprve nastavte na nízkou rychlost, po počátečním promíchání přeřaďte na střední. 

7. Jakmile je těsto hotové, jeho povrch lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a vložte do trouby, vyhřáté na 45 °C , kde jej nechejte cca 40 min uzrát.

8. Po vykynutí si na pomoučněném vále nakrájejte z těsta šest větších a čtyři menší bochánky

9. Vyválejte je na jednotlivé prameny, které pak zaplétejte do dvou menších vánoček následujícím způsobem:

Zaplétání vánočky

10. Obě vánočky vedle sebe vyložte na plech s pečicím papírem a nechejte je ještě chvilku kynout (5–10 minut).

11. Z mandlí vylijte vodu a poskládejte je na vejcem potřený povrch vánoček.

12. Pečete je v předehřáté troubě na 165 °C cca 40 minut dle typu vaší trouby. Upečení otestujete špejlí. Když na špejli neulpí žádné těsto, vánočka je hotová a je možné ji vyndat z trouby.
 

13. Ještě horké vánočky potřete rozpuštěným máslem a rumem, který jste slili z brusinek.

14. Nakonec vánočky posypte moučkovým cukrem. Vánočka se tím uzavře a zůstane vláčná.  

Baví vás pečení?  Cukrářské kurzy v naší  prémiové škole vaření Gourmet Academy vás nadchnou, můžete je zakoupit také jako dárek.

Editiny recepty vás budou inspirovat nejen na Vánoce, v kterékoli roční době si podle nich připravíte výborné zákusky ke kávě nebo k čaji. Vyzkoušejte třeba:
Linecké košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem nebo Kakaové sušenky s višňovou marmeládou.

Další recepty cukrářky Edity Paulusové

Další recepty cukrářky Edity Paulusové

Související a doporučené produkty