Linecké košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem

Linecké košíčky se švestkovou náplní a čokoládovým krémem
Křehké košíčky z lineckého těsta, plněné pikantní švestkovou marmeládou a čokoládou. Už se vám sbíhají sliny?

Recept na cca 30 ks lineckých košíčků

Ingredience

na těsto:

  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky

na ovocnou náplň:

  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • pol. lžíce strouhaný perník

na krém:

  • 170 g másla
  • 140 g hořké čokolády

na dekoraci:

  • marcipánové hvězdičky

Postup

Příprava těsta:

K práci na výrobu lineckého těsta použijte plochý šlehač. Lehce povolené nakrájené máslo pomocí tohoto šlehače propracujte se zbytkem surovin do jemného, nelepivého těsta. Míchejte na pomalý chod, do propojení všech surovin. Čas propracování záleží na teplotě surovin, která by měla být stejná. Pracujte tak rychle, aby se těsto nespařilo.

Hotové těsto dejte odpočinout do lednice, nejlépe přes noc

Těstem naplňte připravené formičky na košíčky; nechte je pak opět chvilku v chladu zatuhnout.  

Nožem seřízněte přečnívající okraje.

Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zlatavé barvy.
Po upečení nechejte vychladnout, pak vyklopte. Pro snadnější vyjmutí z formiček můžete použít magnet.

Plnění košíčků:

Švestkovou marmeládu dle potřeby lehce zahustěte strouhaným perníkem a ihned začněte košíčky plnit.

Příprava krému a dohotovení:

Čokoládu rozpustťe nad vodní lázní a nechejte vychladnout na nižší, než pokojovou teplotu. Lehce povolené máslo vyšlehejte a přidejte k němu rozpuštěnou čokoládu a v robotu promíchejte.

Pomocí cukrářského sáčku pak rychle tuto hmotu nastříkejte na povrch košíčků. 

 Naplněné košíčky odložte na chladné místo a nechejte zatuhnout.Úplně nakonec povrch dozdobte marcipánovými hvězdičkami.


Baví vás pečení?  Vyzkoušejte kurzy v naší prémiové škole vaření Gourmet Academy, které můžete věnovat i jako dárek.

Pokud se nedostanete na kurz pečení s Editou Paulusovou v nejbližší době, můžete si upéct alespoň Editiny recepty. Její vánočního cukroví vám bude chutnat ke kávě či čaji po celý rok. Vyzkoušet můžete třeba recept na vláčnou vánočku s brusinkami nebo kakaové sušenky s višňovou marmeládou.

Další recepty cukrářky Edity Paulusové

Další recepty cukrářky Edity Paulusové

Související a doporučené produkty