Vánoční houbový kuba

Vánoční houbový kuba
Jedním z tradičních staročeských receptů, který byl součástí svátečního vánočního menu Jihočechů je i oblíbený houbový kuba. Jde přitom o velmi snadný a chutný recept, který si můžete doma připravit ze sušených či mražených hub. 

Ingredience

  • 3 hrsti sušených hub
  • mléko pro namočení hub
  • 300 g středních krupek
  • 3 PL sádla + na vymazání pekáčku
  • 2 velké cibule, najemno nakrájené
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • sůl, mletý pepř
  • 3 PL majoránky
  • 1 PL mletého pepře

Postup

  • Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte. 
  • Krupky propláchněte vodou. 
  • Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. 
  • Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.
  • Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. 
  • Směs zamíchejte. K uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a dejte zapéct ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.

Související a doporučené produkty