Sezóna ústřic je zpět!

08. února 2024
Sezóna ústřic je zpět!

Říká se, že ústřicemi se musíte projíst. Pro někoho jsou delikatesou, jiný by "to" nevzal do úst. Pro ty z vás, kdo si jemnou, slanou chuť čerstvých ústřic zamilovali, jsou určené 3 jednoduché recepty na ochucená másla, která delikátním způsobem doplňují tuto pochoutku a její konzumaci dělají ještě příjemnější.

Hlavní sezóna, kdy jsou mlži nejchutnější, tradičně trvá od září do dubna. V letních měsících se totiž ústřice přirozeně rozmnožují a jejich maso je tučnější. V současné době však většina pochází z umělých chovů, takže se sezonnost přestala řešit a čerstvé ústřice si ve vybraných restauracích či rybárnách můžete dopřát po celý rok. Za těmi nejlepšími si ovšem musíte udělat výlet na pobřeží Francie.

Sezóna ústřic je zpět!

Omlazující afrodiziakum

Ústřice a jídla z nich jsou od pradávna považovány za afrodiziakum. Svalovina mlže, která se z ústřice konzumuje, je plná vitamínů a minerálů, bohatá na bílkoviny a téměř bez tuku.
Purističtí milovníci těchto měkkýšů je jedí bez přídavku jakéhokoli koření s odkazem na to, že jen tak si vychutnají jejich přirozenou chuť. Slanou chuť mlže doplňují maximálně kapkou citronové šťávy. Ústřice se otevírají speciálním nožíkem a podávají na ledu, s kousky citronu.

Pro servírování ústřic užijete

3 x recept na ochucená másla

Francouzský žitný chléb či bageta, namazané máslem, ochuceným ingrediencemi, které chuť syrových ústřic podtrhují, může být i pro tyto vyznavače čistých chutí příjemným překvapením. O začátečnících v konzumaci čerstvých, tedy živých ústřic ani nemluvě.  Ochucená másla lze servírovat v malých miskách anebo na prkýnku, jako naporcované válečky.

Slané máslo s růžovým pepřem

Ingredience:

  • 70 g másla
  • 2 čajové lžičky růžového pepře
  • 2 čajové lžičky Fleur de sel (solný květ)

Postup:

Změklé máslo ve středně velké misce promíchejte se solí a přidejte v hmoždíři nadrcený pepř. Vidličkou promíchávejte tak dlouho, až vznikne dokonale krémová konzistence. Máslo pak můžete přendat na fresh folii, udělat z něj váleček a dát na 3 hodiny zatuhnout do lednice. Pak váleček nakrájejte na malá kolečka a servírujte na prkýnku k chlebu a ústřicím.

Co pro přípravu užijete

Citronové máslo s limetkou

Ingredience:

  • 70 g másla
  • 1 bio citron
  • 1 bio limetka

Postup:

Rozkrojte citrusy, seřízněte jim špičky a pomocí kuchařského nože pečlivě po proužcích shora dolů okrájejte kůru. Tu pak nasekejte na drobno. Následně vymačkejte šťávu z obou plodů, můžete do jedné skleničky. Změklé máslo ve středně velké misce promíchejte nejprve s nakrájenou kůrou z obou citrusů a pak teprve přidejte vymačkanou šťávu, vidličkou šlehejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Máslo pak můžete dát do fresh folie, udělat z něj váleček a nechat 3 hodiny zatuhnout v lednici. Takto ztuhlé máslo lze snadno nakrájet na malá kolečka a servírovat třeba na prkýnku. Namazané na chlebu či bagetě je k čerstvým ústřicím vynikajícím doplňkem.

Co by se vám mohlo hodit

Pažitkové máslo se šalotkou

Ingredience:

  • 70 g másla
  • svazek pažitky
  • 1 větší šalotka

Postup:

Nasekejte nejprve ostrým kuchařským nožem svazek pažitky a přidejte do misky se změklým máslem a vidličkou promíchejte. Šalotku pokrájejte zcela nadrobno a přihoďte do misky a vhodnou stěrkou vmíchejte. Ochucené máslo pak zabalte do fresh folie, udělejte z něj váleček a nechejte 3 hodiny ztuhnout v lednici. Takto pak půjde snadno nakrájet na malá kolečka a servírovat na prkýnku jako příjemný chuťový doplněk k čerstvému chlebu či bagetě a ústřicím.

Co oceníte

Otevřete ústřice!

V mezičase, co se vám bude máslo chladit v lednici, si na drcený led připravte otevřené ústřice. Nejprve je očistěte pod pramínkem studené vody. Na otvírání nikdy nepoužívejte sílu; ústřice musí být otvírány jemně. Ústřici vždy tlačte proti noži, ne obráceně.

Nakrájejte si nožem na pečivo čerstvý chléb nebo bagetu a připravte si, pokud je vlastníte, speciální nože na roztírání ochuceného másla.  jakmile jsou ochucená másla dostatečně ztuhlá, rozkrájejte je na prkýnku na kolečka a můžete začít své ústřicové hody!

Věděli jste, že...

  • Kupované ústřice jsou označovány čísly od 0-5 podle své hmotnosti. Čím menší číslo, tím větší je ústřice. Pětka tak označuje hmotnost 30 a 45 g, nula pak kousky nad 150 g.
  • U mlžů neplatí, že čím vyšší číslo, tím obecně lepší. Ústřice o velikosti 3 nebo 4 jsou výborné pro konzumaci za syrova, naproti tomu ty, označené 0 až 2 by se měly vařit. 
  • Lastura ústřice dorůstá velikosti 10 až 20 cm a může se dožívat i více než 20 let.

Další chuťovky pro nadcházející dny

Další chuťovky pro nadcházející dny