Rychlý mrkvový chlebíček

Rychlý mrkvový chlebíček
Oslavte první jarní den třeba s naším mrkvounem! Hodí se na snídani, jako moučník po obědě nebo ke studené sladké večeři.

Pro pečení se nejlépe hodí forma na biskupský chlebíček.

Doba přípravy: 30 minut
Pečení:  30-40 minut

Ingredience

  • 200–250 g mrkve
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 50 g mletých mandlí nebo mandlových plátků
  • 2 celá vejce
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 skořicový nebo vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
mrkvový chlebíček

Doporučení a tipy naší kolegyně Blanky:

Jak ho máme rádi u nás doma? S čerstvým máslem a pomerančovou nebo naší domácí, meruňkovou marmeládou.

Strouhání mrkve na běžném struhadle mě zdržuje, nakrájím očištěnou mrkev na kousky a rozsekám ji do hladka v malém sekáčku, neboli food procesoru. Sekáček mimochodem používám v podstatě na všechno", doporučuje Blanka a pokračuje: Můj oblíbenec zvládá dipy, dressing, čerstvou strouhanku, bezvadně se také hodí na sekání mandlí a ořechů. Došel vám moučkový cukr? Rozsekejte si kostkový a výsledná konzistence je stejná. Je to velmi rychlé, sekáček jen opláchnu a je to."

Postup

  1. Mrkve oškrábejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  2. V míse nejdříve ušlehejte vejce, cukr, olej, pak přidejte všechny ostatní suroviny, nakonec mouku, prášek do pečiva a mléko.
  3. Umíchejte hladké těsto.
  4. Vlijte do formy.
  5. Pečte na 180 °C cca 40 min.
  6. Hotový chlebíček můžete pocukrovat, ale není to nutné.

Související a doporučené produkty