Pro pečení se nejlépe hodí forma na biskupský chlebíček.
Doba přípravy: 30 minut
Pečení: 30-40 minut
Ingredience
- 200–250 g mrkve
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 50 g mletých mandlí nebo mandlových plátků
- 2 celá vejce
- 5 lžic mléka
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 skořicový nebo vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ¾ lžičky jedlé sody
- špetka soli
Doporučení a tipy naší kolegyně Blanky:
Jak ho máme rádi u nás doma? S čerstvým máslem a pomerančovou nebo naší domácí, meruňkovou marmeládou.
„Strouhání mrkve na běžném struhadle mě zdržuje, nakrájím očištěnou mrkev na kousky a rozsekám ji do hladka v malém sekáčku, neboli food procesoru. Sekáček mimochodem používám v podstatě na všechno", doporučuje Blanka a pokračuje: „Můj oblíbenec zvládá dipy, dressing, čerstvou strouhanku, bezvadně se také hodí na sekání mandlí a ořechů. Došel vám moučkový cukr? Rozsekejte si kostkový a výsledná konzistence je stejná. Je to velmi rychlé, sekáček jen opláchnu a je to."
Postup
- Mrkve oškrábejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
- V míse nejdříve ušlehejte vejce, cukr, olej, pak přidejte všechny ostatní suroviny, nakonec mouku, prášek do pečiva a mléko.
- Umíchejte hladké těsto.
- Vlijte do formy.
- Pečte na 180 °C cca 40 min.
- Hotový chlebíček můžete pocukrovat, ale není to nutné.
Recepty na sladké dezerty
21. prosince 2021
Sváteční mrkvový dort s ořechy
25. ledna 2022
Jemné a nadýchané jablečné lívance s javorovým sirupem
27. ledna 2022
Sladká pizza
28. prosince 2021 Josef Maršálek