Sváteční mrkvový dort s ořechy

Sváteční mrkvový dort s ořechy
Nevšední varianta na klasický mrkvový dort, který jednou ochutnáte a už na něj nedáte dopustit. Sladký dezert z mrkve a batátů, který stojí za to si připravit.

2 dortové formy o průměru 23 cm

Celková doba přípravy: 2 hodiny 50 minut, z toho:
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Odležení: 2 hodiny

Ingredience

na korpus:

  • 2 středně velké batáty
  • 1 velká mrkev
  • 4 velká vejce
  • 625 g hladká mouka
  • 350 g cukr krupice
  • 235 ml stolní olej (slunečnicový, řepkový)
  • 235 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 rovná čajová lžička skořice
  • 1 rovná čajová lžička drceného nebo mletého hřebíčku 
  • 1 rovná čajová lžička mletého zázvoru 
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka drceného nového koření

na krém:

  • 250 g máslo
  • 454 g čerstvý tučný tvaroh 
  • 112,5 ml zakysaná smetana
  • 1 celý vanilkový lusk 
  • 750 g moučkový cukr
  • 100 g nasekané vlašské ořechy

Postup korpus

  • Troubu zapněte na 160 °C, do její spodní části na rošt dejte 2 dortové formy (průměr á 23 cm), které vyložte pečícím papírem a  vymažte nebo vystříkané sprejem na pečení.
  • Nastrouhejte oloupanou mrkev i batáty. Máte-li robot s nástavcem nebo sekáček – food procesor, významně vám usnadní práci. Odložte stranou.
  • Do větší mísy vlijte všechny tekuté ingredience, tedy podmáslí a olej, přidejte vejce a vanilkový extrakt a umíchejte do pěny. Pak přidejte nastrouhanou nebo nasekanou mrkev a batáty a opět dobře promíchejte.

Máte-li robot, směs  umícháte plochým šlehačem se stěrkou  na stupeň 3 do pěny, pak nasadíte šlehač bez stěrky, přidáte nasekanou mrkev a batáty a opět promícháte na rychlost 2.  

  • V další míse smíchejte vařečkou dohromady všechny suché ingredience –mouku, cukr, skořici, hřebíček, zázvor, jedlou sodu, sůl a nové koření. Tuto směs pak vmíchejte do mísy s tekutými ingrediencemi, za pomoci robotu vám to půjde rychleji a lépe. Vymíchejte hladké tekuté těsto. 
  • Do dortových forem nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud není korpus zcela upečený, což vyzkoušíte špejlí – vyndáte-li ji suchou, máte upečeno.
  • Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.

Postup krém

Během pečení si připravte krém:

  • Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu a vyškrábanou vanilku z lusku, vyšlehejte dohladka. Pak postupně přidávejte cukr a zašlehejte jej do nadýchaného krému. Pokud si cukr před tím přesijete, půjde vám to lépe.

V této fázi přípravy vám opět významně vypomůže kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač.

  • Vychlazený korpus rozkrojte a dobře promažte krémem. Dort potřete krémem i po stranách a na povrchu. Nakonec posypejte nasekanými ořechy a dejte na chladnější místo cca 2 hodiny rozležet.

Další recepty na dort

Další recepty na dort

Související a doporučené produkty