Pečená vepřová panenka se sezónní zeleninou podle Lukáše Čížka

29. dubna 2023
Pečená vepřová panenka se sezónní zeleninou podle Lukáše Čížka
Vyzkoušejte si recept na pečenou vepřovou panenku podle Kuchaře roku 2022 - Lukáše Čížka. S tímto talentovaným mladým kuchařem se můžete potkat ve Vrchlabí v restauraci Farma nebo v naší škole vaření Gourmet Academy, kde vede oblíbené kurzy pro děti i dospělé.

Na přílohu použíjte sezónní zeleninu. Díky tomu docílíte čerstvosti surovin a lahodné chuti. Zelenina totiž nejlépe chutná v době její sklizně. Na jaře zvolte kombinaci chřestu a ředkviček a v létě zelené fazolky a cuketu. 


Obtížnost: středně těžká
Příprava: 1 hodina
Počet porcí: cca 4 porce
Pečená vepřová panenka se sezónní zeleninou podle Lukáše Čížka

Ingredience

Maso a zelenina:

  • 750 g vepřová panenka
  • 100 g máslo
  • 100 g mrkev
  • 100 g chřest
  • 100 g ředkvičky
  • sůl, pepř
  • kmín

Na gratin:

  • 500 g brambory
  • 250 g smetana 33%
  • 3 ks vejce
  • sůl, pepř

Květákové pyré:

  • 250 g květák
  • 100 g cibule
  • 200 g bílé víno
  • vývar
  • smetana
  • sůl, pepř

Omáčka:

  • 100 ml olivový olej
  • 100 g šalotka
  • 30 g medvědí česnek
  • víno
  • vývar
  • smetana

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ

Postup

  1.  Maso očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce a okořeníme. Na rozpálené pánvi z každé strany opečeme, přidáme máslo a dopečeme v předehřáté troubě (cca 6 min pro medium-rare).
  2.  Očištěný a nakrájený květák orestujeme na cibuli, přidáme bílé víno, sůl, pepř a vývar. Dusíme do měkka, poté vše rozmixujeme v hladké pyré, zjemníme smetanou a máslem.
  3.  Připravíme si gratin. Očištěné a nakrájené brambory na plátky zalijeme smetanou, přidáme vejce, sůl, pepř a dáme do plechu s pečícím papírem. Pečeme na 175 °C cca 55 min.
  4.  Na zeleninovou přílohu si připravíme očištěnou a nakrájenou zeleninu. Tu blanšírujeme a poté restujeme na olivovém oleji a nakonec dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
  5.  Nakonec si uděláme omáčkou. Na olivovém oleji orestujeme šalotku, přidáme nakrájený medvědí česnek, trochu vína, vývaru a lehce povaříme. Ke konci přidáme smetanu a zahustíme jíškou – mixujeme v hladkou zelenou omáčku.