Hráškový krém se slaninovou pěnou podle Lukáše Čížka

06. dubna 2023
Hráškový krém se slaninovou pěnou podle Lukáše Čížka
Vyzkoušejte recept na hráškový krém podle kuchaře Lukáše Čížka, který se pyšní titulem Kuchař roku 2022.  Lukáš si pro vás připravil jednoduchou, svěží jarní polévku doplněnou o slaninovou pěnu, která polaská vaše chuťové pohárky.

K přípravě polévky i pěny doporučujeme využít různé typy mixérů, tyčový mixér pro hladkou slaninovou pěnu a silný stolní mixér pro dokonale jemnou konzistenci polévky

Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 5
Hráškový krém se slaninovou pěnou podle Lukáše Čížka

Ingredience

Hráškový krém:

  • 500 ml zeleninový vývar 
  • 1 ks šalotka nadrobno 
  • 400 g čerstvý nebo mražený hrášek
  • 150 g brambory
  • 200 ml mléko
  • 200 ml smetana
  • 150 g máslo
  • olivový olej
  • bílý pepř
  • sůl

Slaninová pěna:

  • 50 g slaniny na kostičky
  • 50 g šalotky nadrobno
  • 200 ml plnotučné mléko
  • 100 ml smetana 30%
  • olej
  • sůl
  • pepř

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1. Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. 
  2. Přidejte hrášek a brambory nakrájené na malé kousky.  Osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem. 
  3. Lehce povařte a přidejte smetanu a máslo. Celou směs rozmixujte v mixéru.
  4. Přeceďte přes jemný cedník do rendlíku a osolte dle chuti.
  5. Na slaninovou pěnu orestujte slaninu na oleji, přilijte mléko a smetanu. Dochuťte solí a pepřem, zlehka povařte a vyšlehejte tyčovým mixérem v hladkou pěnu.

Při servírování můžete polévku ozdobit výhonky hrášku a pažitkou.