Francouzská cibulačka zapečená se sýrem

Francouzská cibulačka zapečená se sýrem
Dokonalá polévka pro zahřátí a vzpruhu, navíc z dostupné suroviny – karamelizované cibule, o jejíž věhlas se kdysi postarala pařížská tržnice.

Recept pro dnešní den pochází z kolébky gastronomických specialit, sladké Francie, která je známá nejen kvalitním vínem, galantními muži a šik ženami, ale také poctivým a dobrým jídlem.
 

Celková doba přípravy: 85-88 minut
Počet porcí: 4-6

Ingredience

  • 1 kg cibule
  • 80 g másla
  • 1,3 l vývaru (hovězí, kuřecí)
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce hl. mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 malá lžička mletého pepře
  • 1 list pórku, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 stonky zelené petrželky
  • 1 menší bageta
  • 300 g tvrdého sýra typu Comté (Chedar, Gouda)
  • 4-6 plátků sýra stejného typu

Postup

1. V troubě nebo toustovači si opečte tak, jak jste zvyklí, cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky.

2. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku.

3. Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky.

4. Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte.

5. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Následně opět pokličku odklopte a nechejte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut.

6. Ohřejte si na pomalý stupeň vývar.

7. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Promíchejte, neměli byste mít v mouce žmolky.

8. Víno nechejte zcela vyvařit, pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.

9. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte opět na střední plamen a pozvolna vařte, s částečně odkrytou pokličkou, dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu dochuťte pepřem i solí.

10. Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek.

11. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte.

12. Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy.

13. Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte, nejlépe na podšálku nebo dezertním talířku.

Miska na polevku Emile Henry je vhodná i pro zapékání v troubě.

Líbí se vám miska na polévku na obrázku? Malé kulaté misky Ultime Emile Henry si můžete koupit zde.

Další recepty na polévky

Další recepty na polévky

Související a doporučené produkty