Dýňová polévka s chilli

Dýňová polévka s chilli
Jednoduchá podzimní polévka, která zasytí i zahřeje uvnitř i navenek.

Příprava:
cca 55 minut, z toho 35 minut pečení dýně
Počet porcí: 5–7

Ingredience

  • 1 velká dýně Hokaido
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ malé chilli papričky
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

K podávání:

  • 50 g dýňových semínek
  • 6 plátků dýňového chleba
  • olivový olej

Postup

1. Dýni důkladně omyjte, dejte celou na plech nebo pekáč do trouby a pečte při teplotě cca 180 °C asi 35–40 minut.

2. Až bude dýně měkká, vyndejte ji z trouby, nechte lehce vychladnout, pak opatrně nožem rozpulte (pozor na unikající páru zevnitř!) a lžící vydlabejte semínka a vyhoďte je. Dýni nakrájejte na kusy do většího hrnce a zalijte zeleninovým vývarem

3. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a znovu pomalu přiveďte k varu za občasného promíchání.

4. Odstavte z plotny, přidejte smetanu, parmezán, tymián a chilli, poté opět rozmixujte. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

5. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a opražte dýňová semínka společně s dýňovým chlebem nakrájeným na malé kostičky. Opraženou směsí ozdobte jednotlivé porce polévky před servírováním.

Související a doporučené produkty