Krémová bramboračka s houbami

Krémová bramboračka s houbami
Chodíte rádi na houby? Pak určitě uvítáte recept na českou klasiku – domácí bramboračku, kam houby, ať už čerstvé nebo sušené, neodmyslitelně patří. Jen ty sušené nesmíte zapomenout včas namočit. Uvařte si doma výživnou polévku, která zasytí i jako hlavní jídlo. Takže směle do toho!

Ingredience

  • čerstvé houby cca 6 ks / 1 hrst sušené 
  • kuřecí vývar 1,2 l (možno nahradit vodou)
  • máslo 80 g
  • hladká mouka 3 lžíce
  • brambory 4 ks střední velikosti
  • mrkev 2 ks
  • celer, půlka malé bulvy
  • cibule 2 ks střední velikosti
  • kořenová petržel 1 ks
  • smetana 100 ml (nemusí být)
  • česnek 3 stroužky
  • sůl 
  • drcený kmín půl lžičky
  • čerstvě namletý černý pepř
  • majoránka (čerstvá nebo sušená) 1 lžíce
  • pokrájená petrželka nebo pažitka 1 lžíce

Postup

  1. Sušené houby předem namočte do studené vody. Postačí i hodina, raději však 2 před vařením. Vodu z hub nevylévejte! Použijete ji totiž do polévky, neboť jí dodá barvu a silnou chuť. Ale maximálně 100 ml, protože jinak by vám polévka zhořkla.
  2. Ve velkém hrnci rozpustťe máslo a nejprve na něm orestujte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
  3. Vaříte-li z čerstvých hub, hned po zelenině je přidejte do hrnce, pokrájené na větší kusy a až po nich, jako poslední, zarestujte nasekanou cibuli. Ta totiž rychle karamelizuje a tak by se vám jinak připálilla.
  4. Jakmile směs zezlátne, přidejte kmín a zaprašte moukou, kterou zasmažte do zlatova. 
  5. Vzniklou jíšku zalijte připraveným vývarem nebo vodou, osolte, opepřete, promíchejte a nechejte projít varem. 
  6. Pak přidejte na kostičky pokrájené brambory a nechejte 15 minut povařit.
  7. Teprve pak přijde do hrnce prolisova česnek a pokrájené, již vodou nasáklé houby. Vše dovařte doměkka.
  8. Přilijte smetanu a případný výluh ze sušených hub; přiveďte opět k  varu a odstavte.
  9. Majoránku, ať čerstvou nebo sušenou už nevařte! Pokud použijete sušenou, promněte ji mezi prsty, aby se pěkně rozvoněla.
  10. Nakonec podle chuti ještě dosolte a dopepřete, posypte nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
    Pro stylové servírování můžeme doporučit napřílad  misky z bílého porcelánu z kolekce Soup Passion Villeroy & Boch.

Pro uskladnění sušených hub využijte raději skleněné nebo keramické nádoby s dobře těsnícím víkem, aby se vám dovnitř nedostali nechtění návštěvníci v podobě potravinových molů.

Další recepty z hub

Další recepty z hub

Související a doporučené produkty