Chodíte rádi na houby? Pak určitě uvítáte recept na českou klasiku – domácí bramboračku, kam houby, ať už čerstvé nebo sušené, neodmyslitelně patří. Jen ty sušené nesmíte zapomenout včas namočit. Uvařte si doma výživnou polévku, která zasytí i jako hlavní jídlo. Takže směle do toho!
Ingredience
- čerstvé houby cca 6 ks / 1 hrst sušené
- kuřecí vývar 1,2 l (možno nahradit vodou)
- máslo 80 g
- hladká mouka 3 lžíce
- brambory 4 ks střední velikosti
- mrkev 2 ks
- celer, půlka malé bulvy
- cibule 2 ks střední velikosti
- kořenová petržel 1 ks
- smetana 100 ml (nemusí být)
- česnek 3 stroužky
- sůl
- drcený kmín půl lžičky
- čerstvě namletý černý pepř
- majoránka (čerstvá nebo sušená) 1 lžíce
- pokrájená petrželka nebo pažitka 1 lžíce
Postup
- Sušené houby předem namočte do studené vody. Postačí i hodina, raději však 2 před vařením. Vodu z hub nevylévejte! Použijete ji totiž do polévky, neboť jí dodá barvu a silnou chuť. Ale maximálně 100 ml, protože jinak by vám polévka zhořkla.
- Ve velkém hrnci rozpustťe máslo a nejprve na něm orestujte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Vaříte-li z čerstvých hub, hned po zelenině je přidejte do hrnce, pokrájené na větší kusy a až po nich, jako poslední, zarestujte nasekanou cibuli. Ta totiž rychle karamelizuje a tak by se vám jinak připálilla.
- Jakmile směs zezlátne, přidejte kmín a zaprašte moukou, kterou zasmažte do zlatova.
- Vzniklou jíšku zalijte připraveným vývarem nebo vodou, osolte, opepřete, promíchejte a nechejte projít varem.
- Pak přidejte na kostičky pokrájené brambory a nechejte 15 minut povařit.
- Teprve pak přijde do hrnce prolisovaný česnek a pokrájené, již vodou nasáklé houby. Vše dovařte doměkka.
- Přilijte smetanu a případný výluh ze sušených hub; přiveďte opět k varu a odstavte.
- Majoránku, ať čerstvou nebo sušenou už nevařte! Pokud použijete sušenou, promněte ji mezi prsty, aby se pěkně rozvoněla.
- Nakonec podle chuti ještě dosolte a dopepřete, posypte nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Pro stylové servírování můžeme doporučit napřílad misky z bílého porcelánu z kolekce Soup Passion Villeroy & Boch.
Pro uskladnění sušených hub využijte raději skleněné nebo keramické nádoby s dobře těsnícím víkem, aby se vám dovnitř nedostali nechtění návštěvníci v podobě potravinových molů.
Další recepty z hub
14. ledna 2022
Zapečené těstoviny s houbami
20. prosince 2021