Losos, pečené brambory a clafoutis - menu z pánve

21. srpna 2025

Losos, pečené brambory a clafoutis - menu z pánve
Alespoň jedna zdravá pánev je to, co doma potřebujete každý den. Když na to přijde, vykouzlíte s ní celé menu Jako inspiraci přinášíme 3 recepty z jednoduchých surovin ovšem dotažené k dokonalosti. Se správnou pánví se vždy povedou a do kuchyně vám vnesou lehkost a radost ze snadného vaření. Štavnatý losos, křupavé brambory, nadýchané clafoutis, pojdˇme na to. 

Pošírovaný citrusový losos

  • SUROVINY:
    2 velké citrony nebo pomeranče, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 3 stonky čerstvého tymiánu
  • 680 g filetu z lososa, zbaveného kostí, rozděleného na čtyři stejné porce
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • 1 svazek chřestu, odříznuté dřevnaté konce
  • sůl, dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, dle chuti
  • olivový olej, podle potřeby
  • čerstvá petržel, nahrubo nasekaná, na ozdobu

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:

V pánvi smíchejte citrusovou šťávu, víno, šalotku, česnek a tymián, přiveďte k varu.

Lososa osušte, osolte, opepřete a vložte do pánve. Na mírném varu pod pokličkou vařte 5–8 minut podle tloušťky. Přendejte na talíř, tekutinu zredukujte, vmíchejte máslo a dochuťte, pak přelijte přes rybu.

V téže pánvi rozehřejte olej, krátce opečte chřest (3–4 minuty), aby byl zelený a křupavý. Osolte, opepřete. Alternativou mimo sezonu chřestu může být kadeřávek, zelené fazolky nebo kapustičky pokrájené na čtvrtiny.

Podávejte: na talíř vložte chřest, na něj lososa a posypte petrželí. Citron servírujte i na stole pro dochucení na talíři,

Tip: Skvělé i s bílou rybou (treska, halibut, okouník) – jen upravte dobu vaření dle tloušťky filetu. 

Pečené brambory s tymiánem

SUROVINY:

  • 1 kg malých brambor, podélně rozpůlených
  • 5 stonků čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 2 ½ lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce suchého bílého vína (volitelné)
  • sůl, dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, dle chuti

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:

Předehřejte troubu na 190 °C. Lehce vymažte pánev na sotýrování (3,75 l) nebo 25cm pánev.

V míse promíchejte brambory s tymiánem, česnekovým práškem, uzenou paprikou, solí, pepřem, vínem a olivovým olejem, aby byly rovnoměrně obalené. Rozložte je v jedné vrstvě a pečte cca 35 minut, dokud nezačnou hnědnout na okrajích. Podávejte ihned.

Tip: Použít lze jakýkoli druh brambor, ale malé brambůrky jsou křehké a pečou se rovnoměrněji. Větších brambory nakrájejte na stejně velké kusy, aby se propekly rovnoměrně.

Ostružinové clafoutis

SUROVINY:

  • 3 velká vejce
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného a mírně vychladlého + trochu másla na vymazání pánve
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vrchovaté hrnky ostružin

NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:

Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce vymažte 20cm pánev máslem.

Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světle žluté pěny. Postupně zašlehejte máslo, poté na nižší výkon šlehače přidejte mouku se solí a dobře promíchejte. Za stálého míchání pomalu vlijte mléko s vanilkou, dokud nevznikne hladké těsto.

Na dno připravené pánve rozložte ostružiny, zalijte těstem a vložte do trouby. Pečte 25–30 minut, dokud povrch lehce nezezlátne a střed téměř neztuhne. Před krájením na díly nechte alespoň 15 minut odpočinout.

Tip: Tradičně se clafoutis připravuje s třešněmi. Skvěle chutná také s peckovinami, jako jsou švestky, broskve nebo nektarinky.