Oblíbený cukrář Josef Maršálek je známý především svými sladkými recepty. Nyní však, u příležitosti uvedení třetí velikosti oblíbený modrých mís Mason Cash z kolekce Maršálkovo, neváhal a přidal do naší sbírky recept na svůj oblíbený bramborový salát. Jeho původ sahá do jižní části Německa a rozhodně se vám bude hodit nejen o Vánocích.
Ingredience
- 1,5 kg malých brambor varný typ A - salátové
- 1 velká cibule
- 30 g pažitky
- 30 g petrželky (kadeřavé)
- 150 g kyselých okurek
- 200 g crème fraîche
- 100 g majonézy
- 30 g olivového oleje
- 20 g hrubozrnná hořčice
- 10 g octa
- 300 g zeleninového vývaru
- Bobkový list
- sůl, pepř a muškátový oříšek (podle chuti)
Postup
- Brambory umyjeme a vaříme ve slupce asi 20 minut v hrnci s vařící slanou vodou a menším bobkovým listem.
- Cibuli oloupáme a nakrájíme na jemné kostičky. Pažitku a petrželku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. Kyselé okurky scedíme a nakrájíme na tenké plátky.
- V misce smícháme crème fraîche, majonézu, hořčici a olivový olej dohladka.
- V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu s octem a necháme vychladnout.
- Uvařené brambory scedíme, oloupáme a necháme vychladnout, poté je nakrájíme na tenké plátky a necháme je marinovat 30 minut ve vývaru.
- Do brambor přidáme kyselé okurky, bylinky a krémovou směs. Dochutíme podle chuti a důkladně promícháme.
- Salát uložíme do chladu před podáváním. Do nové čtyřlitrové mísy doporučujeme zadělat rovnou dvojitou dávku.