Bramborový salát podle Josefa Maršálka

20. listopadu 2025 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png

Bramborový salát podle Josefa Maršálka

Oblíbený cukrář Josef Maršálek je známý především svými sladkými recepty. Nyní však, u příležitosti uvedení třetí velikosti oblíbený modrých mís Mason Cash z kolekce Maršálkovo, neváhal a přidal do naší sbírky recept na svůj oblíbený bramborový salát. Jeho původ sahá do jižní části Německa a rozhodně se vám bude hodit nejen o Vánocích.

Ingredience

  • 1,5 kg malých brambor varný typ A - salátové
  • 1 velká cibule  
  • 30 g pažitky  
  • 30 g petrželky (kadeřavé)  
  • 150 g kyselých okurek  
  • 200 g crème fraîche  
  • 100 g majonézy  
  • 30 g olivového oleje  
  • 20 g hrubozrnná hořčice 
  • 10 g octa
  • 300 g zeleninového vývaru  
  • Bobkový list
  • sůl, pepř a muškátový oříšek  (podle chuti)  


Postup

  • Brambory umyjeme a vaříme ve slupce asi 20 minut v hrnci s vařící slanou vodou a menším bobkovým listem.  
  • Cibuli oloupáme a nakrájíme na jemné kostičky. Pažitku a petrželku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.  Kyselé okurky scedíme a nakrájíme na tenké plátky.  
  • V misce smícháme crème fraîche, majonézu, hořčici a olivový olej dohladka.  
  • V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu s octem a necháme vychladnout. 
  • Uvařené brambory scedíme, oloupáme a necháme vychladnout, poté je nakrájíme na tenké plátky a necháme je marinovat 30 minut ve vývaru.  
  • Do brambor přidáme kyselé okurky, bylinky a krémovou směs. Dochutíme podle chuti a důkladně promícháme.  
  • Salát uložíme do chladu před podáváním. Do nové čtyřlitrové mísy doporučujeme zadělat rovnou dvojitou dávku.

Mohlo by se hodit