Spálený cheesecake podle Josefa Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Spálený cheesecake podle Josefa Maršálka
Připravte si letní cheesecake z aristokraticky znějícího těsta, zvaného "pâte sablée". Že to není nic složitého a jak se to dělá vám prozradí oblíbený cukrářský mág Pepa Maršálek. A proč spálený? Dort je pečený bez ohledu na barvu, čím tmavší, tím lepší. Originální název totiž zní: Basque burnt cheesecake.

Doba přípravy: cca 80 minut včetně pečení

Suroviny odpovídají koláčové formě o průměru 22–24 cm

Spálený cheesecake podle Josefa Maršálka

Ingredience

na základ:

  • 100 g hladká mouka
  • 70 g cukr krupice
  • 70 g máslo
  • 10 g voda
  • 2 g mletá skořice
  • 1 g sůl
  • 1 g jedlá soda

náplň:

  • 500 g plnotučný tvaroh ve vaničce
  • 300 g smetana ke šlehání 33%
  • 250 g zakysaná smetana
  • 120 g cukr krupice
  • 25 g kukuřičný škrob
  • 10 g vanilkový cukr
  • 4 vejce o velikosti M

Co je to pâté sableé

Jedná se o velmi křehké a jemné těsto, které doslova voní máslem. Podobá se lineckému, ale  je v něm více cukru. Cukr dělá těsto jemnější a křehčí, proto se hůř válí.

Postup

1. Nejprve navažte do mísy všechny ingredience na základ, kromě vody a vypracujte drobenku. Poté rychle a krátce zamíchejte studenou vodu a vypracujte těsto. 
2. To namačkejte do formy o průměru 22–24 cm, kterou jste předem vyložili papírem na pečení.
3. Těsto několikrát propíchejte vidličkou. Pečte v rozehřáté troubě dozlatova při 160 °C asi 20 min. V těstě přítomný cukr pečením zkaramelizuje a tak mu předá svou příznačnou  chuť.

5. Všechny ingredience na nápň vložte buď do stolního mixéru  nebo do vyšší nádoby, kde použijete tyčový ponorný mixér a rozmixujte dohladka. 
6. Tvarohovou směs šlehejte, dokud není hladká a lesklá, zcela bez kousků. Pak ji nalijte na předem upečený a vychladlý základ, teplotu trouby nastavte na 180 °C a pečte 35–40 minut do zatuhnutí a zezlátnutí. 

Dortová forma Nordic Ware, nepřilnavý povrch

7. Upečený dort vyndejte z trouby a nechejte dobře vychladnout. Pak jej alespoň na půl hodiny dejte do lednice. Teprve zcela vychlazený dort opatrně uvolněte z formy a naaranžujte na pěkný servírovací talíř.

Související a doporučené produkty