Americký veggie burger s limetkovo-koriandrovou majolkou

Americký veggie burger s limetkovo-koriandrovou majolkou
Veganské a bezlepkové placičky, které nadchnou i zapřisáhlé masožravce.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut (70 minut bez robota)
Doba uležení: 10–20 minut
Celkový čas: 1 hodina 10 min. (1 hodina 40 min. bez robota)
Počet kusů: 6–8 burgerů

Dnes navštívíme Ameriku, přesněji USA, kolébku pravých burgerů. Ale abychom tentokrát potěšili i naše příznivce, které máme mezi vegetariány, přinášíme recept na svrchu křupavé a uvnitř krásně vláčné vegetariánské placičky.

Doporučené vybavení

  • kuchyňský robot s příslušenstvím na mletí
  • plech na pečení a pečící papír
  • litinová nebo nepřilnavá pánev pro opékání burgerů

Kuchyňský robot oranžový KitchenAid

KitchenAid foodprocessor, černý

Ingredience

Na placičky:

  • 200 g konzervovaných fazolí Pinto, slité a propláchnuté
  • 185 g vařené quinoy (varianta dle chuti)
  • 180 ml horké vody
  • 100 g cizrnové mouky nebo konzervované cizrny
  • 100 g opražených mandlí, nebo stejné množství mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 1 středně velký batát
  • 1 středně velká šalotka
  • 1 hrnek natě čerstvého koriandru
  • 2,5 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička černého pepře
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře
  • ½ čajové lžičky sušeného koriandru
  • ½ čajové lžičky mleté papriky
  • 1 čajová lžička chilli
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje, přidejte více dle potřeby

Na majonézu:

Postup

1. Cizrnovou mouku v míse dobře promíchejte s kajenským pepřem, sušeným koriandrem, paprikou, chilli a kmínem a odložte stranou. Nemáte-li cizrnovou mouku, nejdříve ve food procesoru– sekáčku nebo pomocí ručního mixéru důkladně rozdrťte konzervovanou cizrnu.

2. Máte-li k dispozici kuchyňský robot s příslušenstvím, nasaďte mlýnek s nástavcem na jemné mletí a na rychlost 4 postupně semelte dohromady následující suroviny: batáty, mandle, fazole, česnek, šalotku, cibulky a čerstvý koriandr. Batát si před 

zpracováním nakrájejte na cca 2,5 cm velké kousky, cibule přepulte.
3. Do hnětací mísy pak přidejte vařenou quinoiu, sůl a pepř. Na kuchyňský robot upevněte hnětací mísu se směsí a nasaďte plochý šlehač a důkladně směs promíchejte.

4. Nemáte-li kuchyňský robot s příslušenstvím, pak použijte food procesor – sekáček nebo obyčejné velké struhadlo a zpracujte stejným způsobem do jedné nádoby, s tím rozdílem, že cibule a koriandr nasekejte nožem, pokud nemáte ani sekáček. 

5. Vzniklou hmotu ručně důkladně propracujte. Bude vám to trvat o cca 15-20 minut déle.
6. Do stranou stojící mísy se směsí cizrnové mouky s kořením přilijte horkou vodu, promíchejte vidličkou tak dlouho, dokud se voda zcela nevsákne a nevznikne vám tuhé těsto, které přidáte do směsi v hnětací míse.

7. Nakonec přilijte olivový olej a vše opět důkladně promíchejte na nízké otáčky, dokud vám nevznikne lepkavé těsto, v robotu to bude trvat cca 2 minuty, ručně vám to zabere minut cca 10.
8. Z hotové směsi si vytvoříte 6-8 placiček o tloušťce asi 2,5 cm a uložte je odpočinout na chladné místo na 10-20 minut.

9. Na středním stupni rozhřejte na pánvi olivový olej. Do rozpáleného oleje vkládejte postupně jednotlivé placičky, které smažte do zlatova a křupava asi 2 minuty z každé strany.
10. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 ° C a vyložte plech pečicím papírem. Osmažené veggie burgry pak na plechu vložte do rozehřáté trouby a pečte ještě 20-30 minut, dokud nebudou na dotek pevné.

Limetkovo-koriandrová majonéza:
smíchejte 1 šálek majonézy se šťávou a kůrou z 1 limetky, špetku soli a ¼ hrnku posekaného čerstvého koriandru.

TIP

Placičky si můžete připravit 2 dny dopředu a uložit je v lednici, kde se v nich chutě krásně propojí a rozleží.

Veggie burgry můžete podávat s rýží, se zeleninovým nebo bramborovým salátem nebo jako klasický hamburger na opečené burger housce, s kouskem rajčete, hlávkovým salátem, plátky avokáda a koriandrovo-limetkovou majonézou. Pro dokonalou iluzi  amerického jihozápadu jako přílohu doporučujeme kukuřičný klas nebo zelený salát Colleslaw.

Další vegetariánské recepty

Další vegetariánské recepty

Související a doporučené produkty