Palačinky na slano, s česnekem a cibulovou náplní

Palačinky na slano, s česnekem a cibulovou náplní
Pokud milujete palačinky, vyzkoušejte alternativní náplň z toho, co máte jistě doma. Budete překvapení, jak dobře to chutná.

Vyzkoušejte další oblíbený recept kolegyně Petry, která se stará o náš blog, a kromě toho miluje palačinky i kulinární experimentování.

Alternativou k cibulové náplni je v podstatě jakákoli vámi oblíbená zelenina, která se bude dobře párovat s česnekem – cuketa, lilek, papriky. Stejně tak pokud jste vegetariány anebo nemáte rádi špek, můžete si palačinky na talíři ozdobit nastrouhaným sýrem nebo zakysanou smetanou.

Doba přípravy: 15 minut
Smažení: cca 20-25 minut
Počet porcí: 15 tenkých palačinek

Ingredience

  • 500 ml mléka (plnotučné raději)
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 5-6 středně velkých cibulí
  • 3 vejce
  • 1 česnek ( ½ paličky)
  • 1 menší cuketa (nemusí být)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • prášek do pečiv – špička nože
  • cukr, sůl – špetka
  • olej na smažení (slunečnicový, řepkový)
  • kousek špeku

Postup

  1. Nejprve začněte s náplní. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo malé měsíčky. Ve větším rendlíku rozpusťte máslo a přidejte cibuli. Promíchejte a nechejte na středním ohřevu pomalu smažit.
  2. Mléko nalijte do vyšší nádoby, ze které se vám pak bude dobře nabírat hotové těsto na palačinky. Já používám cca litrový nerezový hrnec.
  3. Přidejte rozklepnutá vejce a metličkou dobře promíchejte, následně přidejte špetku soli, špetku cukru a na špičku nože prášek do pečiva, opět důkladně promíchejte.
  4. Úplně na konec přisypte za stálého míchání obě mouky, v libovolném pořadí. Podstatné a důležité je to, abyste mouku opravdu dobře s mlékem prošlehali a ve vzniklém těstíčku nebyly žádné hrudky.
  5. Zkontrolujte cibuli, zda se nepřipaluje a rozpalte si na střední stupeň palačinkovou nebo jinou vhodnou pánev, jejíž dno potřete olejem. Mělčí naběračkou pak nabírejte tekuté těsto, které vlijte na pánev a následně smažte po obou stranách tak, že jakmile jde palačinka podebrat, obraťte ji.
  6. Mezi smažením jednotlivých palačinek si utřete nebo prolisujte česnek a také lehce vyškvařte na kostičky nakrájený špek.
  7. Hotovou palačinku vždy potřete česnekem, potřete tenkou vrstvou gratinované cibule a zaviňte. Porci 2-3 palačinek na talíři pak ozdobte kostičkami rozškvařeného špeku, nebo svým oblíbeným nastrouhaným sýrem či zakysanou smetanou.


Doporučení a tipy naší kolegyně Petry:

„Nezdá se to, ale nejen na těstě, ale i na kvalitě pánve opravdu záleží, jak dalece tenké se vám palačinky povedou, a od tloušťky pak závisí počet jejich kusů,“ říká Petra a pokračuje: „Na pomalé propékání cibule na másle jsem vyzkoušela letošní novinku od Emile Henry, malou ale opravdu šikovnou misku na rozpékání sýrů – cheese baker, jejíž využití je velmi univerzální, takže jsem ji použila i na gratinování. Nakrájenou cibuli (nebo jakoukoli jinou, vhodnou zeleninu) do ní vložím, přiklopím, strčím do trouby roztopené na 220 °C a už se o ní nestarám. Za 25 minut (jakmile dosmažím svoje palačinky) mám hotovo.“

Související a doporučené produkty