Velikonoční koláč

20. března 2024
Velikonoční koláč
Torta Pasqualina – italský velikonoční koláč z oblasti Ligurie, který vás potěší hned třikrát. Svou chutí, veselou barevností a ještě neobyčejnou schopností nasytit i velkou rodinu.

Jediné, co musíte přípravě obětovat je váš čas. Ale při sečtení výše uvedených benefitů, to se vám pohříchu vyplatí.

Počet porcí: 10
Příprava: 1 hodina
Odležení: 1 hodina
Pečení: 1 hodina 
Velikonoční koláč

Ingredience

 těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • asi 300 ml vody

špenátová náplň:

  • 1 kg čerstvého špenátu (nebo mangoldu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibule
  • 1 svazek majoránky
  • 1 velká starší dlouhá ciabatta nebo veka
  • 100 ml mléka
  • 75 g parmezánu
  • 8 vajec
  • 500 g ricotty
  • 6 lžic olivového oleje
  • 50 g másla
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 75 g opražených piniových oříšků


Tip: Pokud chcete udělat rychlejší a jednodušší verzi, můžete těsto nahradit listovým těstem nebo filo těstem. 

Postup

1. Dejte mouku a sůl do mísy. Smíchejte a pak pomalu přidávejte olivový olej a vodu, dokud nevytvoříte hladké a elastické těsto. Kuchyňský robot vám s tím výrazně pomůže.
2. Hotové těsto rozdělte na 12 dílů, vytvarujte do kuliček a dejte na pomoučněnou utěrku.
3. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechejte 1 hodinu odležet.

Náplň

Připravte si náplň:
1. Odstraňte stonky ze špenátu a dobře jej umyjte. Špenát osmahněte na 1 lžíci olivového oleje. Dobře osušte a vymačkejte nadbytečnou tekutinu a pak jej nasekejte.

2. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na zbylé lžíci olivového oleje. Přimíchejte do špenátu spolu s jemně posekanou majoránkou a piniovými oříšky.

3. Z pečiva odkrojte kůrky a zbytek natrhejte na kusy. Přelijte mlékem a nechejte vsáknout.

4. V míse rozšlehejte 2 vejce. Vmíchejte 2 lžíce strouhaného parmezánu. Z namočeného pečiva vymačkejte přebytečnou tekutinu, zamíchejte jej do vajec a přidejte ricottu.

5. Nakonec přidejte špenát a ochuťte.

6. Předehřejte troubu na cca 190 °C. Vymažte hlubokou koláčovou formu o průměru 24–26 cm. Vyválejte jednu z kuliček na lehce pomoučněném válu a roztáhněte těsto rukou do všech stran, jako u těsta na štrúdl. Vložte jej do formy tak, aby těsto viselo přes okraj. Potřete olivovým olejem. Opakujte s dalšími 5 kuličkami těsta a pokaždé potřete vrstvu olivovým olejem.

7. Do připravené formy s pláty těsta dejte náplň, uhlaďte a potřete olivovým olejem. V náplni udělejte 6 důlků a do každého dejte trochu másla a vyklepněte do něj vejce. Dávejte pozor, abyste neporušili žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a navrch posypte zbývajícím parmezánem.

8. Vyválejte zbývající kuličky těsta, přiklopte je shora a každou vrstvu vždy potřete olivovým olejem. Okolo krajů naskládejte zbytek másla a pak překlopte převislé kusy těsta nahoru. Potřete olivovým olejem a opatrně udělejte do vrchní části dvě až tři dírky, aby jimi mohla unikat pára. Pečte cca 60 minut do zlatohněda. Koláč můžete podávat teplý nebo vychlazený, oba mají své kouzlo.

Související a doporučené produkty