Pošírovaný citrusový losos
- SUROVINY:
2 velké citrony nebo pomeranče, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva - 1/2 hrnku bílého vína
- 1 malá šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 3 stonky čerstvého tymiánu
- 680 g filetu z lososa, zbaveného kostí, rozděleného na čtyři stejné porce
- 1 lžíce nesoleného másla
- 1 svazek chřestu, odříznuté dřevnaté konce
- sůl, dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, dle chuti
- olivový olej, podle potřeby
- čerstvá petržel, nahrubo nasekaná, na ozdobu
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:
V pánvi smíchejte citrusovou šťávu, víno, šalotku, česnek a tymián, přiveďte k varu.
Lososa osušte, osolte, opepřete a vložte do pánve. Na mírném varu pod pokličkou vařte 5–8 minut podle tloušťky. Přendejte na talíř, tekutinu zredukujte, vmíchejte máslo a dochuťte, pak přelijte přes rybu.
V téže pánvi rozehřejte olej, krátce opečte chřest (3–4 minuty), aby byl zelený a křupavý. Osolte, opepřete. Alternativou mimo sezonu chřestu může být kadeřávek, zelené fazolky nebo kapustičky pokrájené na čtvrtiny.
Podávejte: na talíř vložte chřest, na něj lososa a posypte petrželí. Citron servírujte i na stole pro dochucení na talíři,
Tip: Skvělé i s bílou rybou (treska, halibut, okouník) – jen upravte dobu vaření dle tloušťky filetu.
Pečené brambory s tymiánem
SUROVINY:
- 1 kg malých brambor, podélně rozpůlených
- 5 stonků čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 2 ½ lžíce olivového oleje
- 2 lžíce suchého bílého vína (volitelné)
- sůl, dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, dle chuti
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:
Předehřejte troubu na 190 °C. Lehce vymažte pánev na sotýrování (3,75 l) nebo 25cm pánev.
V míse promíchejte brambory s tymiánem, česnekovým práškem, uzenou paprikou, solí, pepřem, vínem a olivovým olejem, aby byly rovnoměrně obalené. Rozložte je v jedné vrstvě a pečte cca 35 minut, dokud nezačnou hnědnout na okrajích. Podávejte ihned.
Tip: Použít lze jakýkoli druh brambor, ale malé brambůrky jsou křehké a pečou se rovnoměrněji. Větších brambory nakrájejte na stejně velké kusy, aby se propekly rovnoměrně.
Ostružinové clafoutis
SUROVINY:
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 6 lžic nesoleného másla, rozpuštěného a mírně vychladlého + trochu másla na vymazání pánve
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vrchovaté hrnky ostružin
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:
Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce vymažte 20cm pánev máslem.
Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světle žluté pěny. Postupně zašlehejte máslo, poté na nižší výkon šlehače přidejte mouku se solí a dobře promíchejte. Za stálého míchání pomalu vlijte mléko s vanilkou, dokud nevznikne hladké těsto.
Na dno připravené pánve rozložte ostružiny, zalijte těstem a vložte do trouby. Pečte 25–30 minut, dokud povrch lehce nezezlátne a střed téměř neztuhne. Před krájením na díly nechte alespoň 15 minut odpočinout.
Tip: Tradičně se clafoutis připravuje s třešněmi. Skvěle chutná také s peckovinami, jako jsou švestky, broskve nebo nektarinky.