Zmrzlina z yuzu podle Michala Konráda

05. září 2025
Zmrzlina z yuzu podle Michala Konráda
Yuzu kámen – matcha ganache – posypka ze sóji a černého sezamu – bobulovité ovoce. To je výzva Michala Konráda, kterou si v rámci série Kuchyň dělá člověka pro vás, čtenáře, připravil. Že vám yuzu i matcha zní trochu exoticky? Není třeba se bát, jsou to suroviny, které se dnes již běžně dostávají do našich kuchyní. A postup přípravy jednotlivých komponent není složitý. S chutí do toho.

YUZU ZMRZLINA A POLEVA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY

Ingredience na zmrzlinu

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 40 g vaječných žloutků
  • 60 g krystalového cukru
  • 20 g glukózy
  • 90 ml yuzu džusu
  • 90 ml limetkové šťávy

Postup

Smetanu, mléko, cukr a glukózu dáme do hrnce, přivedeme k varu.

Odstavíme, přidáme yuzu džus, limetkovou šťávu a žloutky.

Vrátíme na sporák a zahřejeme na 85 °C.

Stáhneme z ohně a zamrazíme. Pro efekt můžete použít nějaké formičky aby měl výsledný dezert hezký tvar.

Ingredience na polevu

  • 200 g bílé čokolády
  • 10 g černého kakaového másla
  • 50 g kakaového másla

Postup 

Všechny ingredience rozpustíme ve vodní lázni. 

BUDE SE VÁM HODIT

SÓJOVO-SEZAMOVÁ POSYPKA A MATCHA GANACHE

Ingredience na posypku

  • 100 g sušené sóji
  • 50 g černého sezamu
  • 100 g krystalového cukru

Postup

Ze sezamu a cukru připravíme karamel, necháme vychladnout a po ztuhnutí rozkutrujeme.

Sóju pečeme na 170 °C asi 15–20 minut.

Po upečení rozmixujeme na jemnou posypku.

Nakonec smícháme s karamelem.

Ingredience na ganache

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 300 g bílé čokolády
  • 10 g matcha čaje
  • Zelené barvivo

Postup

Do odměrky dáme mléko, přidáme matcha čaj a rozmixujeme.

Přecedíme do misky a přidáme bílou čokoládu.

Smetanu přivedeme k varu a vlijeme do misky, důkladně promícháme.

Doladíme zeleným barvivem a vychladíme.

FINÁLE NA TALÍŘI

Pokud máte nachystané všechny složky dezertu a hosté jsou za dveřmi, můžete se pustit do kompletace dezertu. Oproti přesným cukrářským postupů se v prezentaci můžete zcela poddat vlastní fantazii. Přidejte barevné jedlé květy a drobné bobulové ovoce pro pestrost, k zelené matcha ganache půjdou perfektně. 

BUDE SE VÁM HODIT

BUDE SE HODIT NA SERVÍROVÁNÍ