Tajine - světový bestseller od Emile Henry

Tajine - světový bestseller od Emile Henry
Opravdové potěšení z domácího jídla

Objevte symboliku sdílení a pohostinnosti tajine i u vás doma

Ve své domovině, Severní Africe, nás tajine vtáhne do světa sladkých a kyselých chutí, jejichž tajemství znají pouze místní obyvatelé. 

Tradičně se tajine podává přímo z nádoby a symbolizuje tak sdílení a pohostinnost. Hosté sedí okolo pokrmu, pomocí kousku chleba jí zeleninu a spravedlivě rozdělují kousky masa. Je tajine určen pouze pro recepty ze Severní Afriky? Zde je několik nápadů, jak překvapit vaše chuťové buňky a zavést tajine přes hranice.

Co vařit v Tajine

Francouzská inspirace

Inspirace francouzskou kuchyní nahradí tradiční koření tajinu tymiánem, rozmarýnem, oreganem, česnekem a voňavými bylinkami, které vzkvétají z francouzské půdy. Dušené křehké jehněčí posypané bylinkami vařené v tajinu je opravdovou lahůdkou!

Vůně slunného Španělska

Pokud si zajedete do Španělska, můžete přidat uzenou papriku, cibuli, šafrán a plody moře ke kuřecímu masu a tím dodat tajinu chutě inspirované slavnou paellou. 

Originální Afrika

Po cestě dolů do Centrální Afriky dodají tajinu originální sladké a kyselé chutě chilli, arašídová pasta a plantainové banány

Barevná Latina

V Latinské Americe tajine nasaje atmosféru Chilli con carne. Chilli, červené fazole, kukuřice a paprika dodají tomuto jídlu a především kouskům hovězího masa barvu. 

Pravá chuť Ameriky

Potom se tajine vydá na cestu Severní Amerikou s kuřecími stehýnky marinovanými ve směsi kečupu, medu a Worcesterské omáčky, opravdové americké potěšení! 

Tajemná Asie

Konečně překračujeme Tichý oceán a náš tajine může udělat poslední zastávku v Asii. Tady se spojují chutě koriandru, citronové trávy, česneku, zázvoru a sezamového oleje s lososem do dokonalé kombinace. 

Zpět k francouzským kořenům

Nakonec díky svým hřejivým, přátelským kořenům, slavnostní tajine přivede všechny dohromady ke stolu a překvapí vaše hosty během dlouhých slavnostních zimních večeří.

Jak to funguje

Díky speciálnímu tvaru jeho kónické poklice stoupá vzhůru pára, která se vytváří během vaření, kondenzuje se a stéká zpět dolů po šikmých stěnách. Sražená voda tak zvláčňuje pokrm během vaření, aniž by přímo padala do jídla. Takto tajine reguluje svou vlastní vlhkost a je perfektní pro vaření v páře.

V našem keramickém tajinu s technologií Flame® lze vařit klasické recepty stejně jako pomalu vařené pokrmy v troubě nebo na plotýnce. Může být použit na všechny typy plotýnek: plynové, elektrické nebo halogenové (s indukčním diskem i na indukčních plotýnkách) a v troubě. Naše keramika s technologií Flame® je navržená speciálně pro jemné mísení a odhalování chutí. Tajine je dostupný v cihlové, granátové, pepřové a makové barvě. Všechny produkty Emile Henry jsou vyrobeny ve Francii a mají desetiletou záruku.

Náš recept

Nevíte, co je to kapoun?

Ve francouzské kuchyni je to mladý, vykastrovaný kohoutek, chovaný na výkrm. Po vykleštění rychle přibývá na váze, je větší a má více masa, které je navíc velmi jemné a křehké.

Ingredience

  • 1 celý kapoun, bez vnitřností
  • 1 velká cibule
  • 2 neoloupané stroužky česneku
  • 1 lžička zázvoru v prášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky Ras El Hanout
  • 2 svitky skořice
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 400 g kaštanů
  • 250 g sušených měkkých fíků
  • snítka koriandru

Postup

1. Kapouna nakrájejte na kusy, oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno.

2. V tajinu rozehřejte máslo a olej. Přidejte nasekanou cibuli a koření, smažte přibližně 10 minut dozlatova a pravidelně míchejte. Vyjměte cibuli a dejte ji stranou.

3. Přidejte kousky kapouna a smažte dozlatova dalších 10 minut. Přijdete cibuli zpět do tajinu. 


4. Přilijte kuřecí vývar a přidejte neoloupaný česnek. Okořeňte.

5. Přiklopte a nechte 45 minut vařit. Poté přidejte fíky a kaštany a nechte vařit nepřiklopené dalších 30 minut.

6. Posypte koriandrem těsně před servírováním.

Další recepty vařené v tajine

Další recepty vařené v tajine

Související a doporučené produkty