Stanley Tucci - Steak Oreganato

13. listopadu 2025

Stanley Tucci - Steak Oreganato

Herec a autor kuchařek Stanley Tucci se tento rychlý a jednoduchý způsob přípravy steaku naučil od své babičky, která často podávala hovězí jako součást menu o více chodech pro celou rodinu. „Maso nepodáváme po americku, tedy se zeleninou a bramborem,“ vysvětluje Tucci. „Začínáme těstovinami, následuje maso doplněné jednoduše upravenou zeleninou. Nakonec podáváme zelený salát a poté ořechy a čerstvé ovoce."

SUROVINY:

  • hovězí zadní (cca 1,1–1,4 kg)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 120 ml suchého červeného vína
  • ½ lžičky sušeného oregana
POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso by mělo být silné asi 1,5 cm. Pokud je silnější, rozklepejte ho mezi dvěma listy pečícího papíru na požadovanou tloušťku. V hlubší pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem na středním plameni. Když začne máslo prudce pěnit, vložte steak a opékejte ho z jedné strany dozlatova, asi 3 minuty. (Pokud je steak větší než pánev, rozdělte ho na poloviny.) Otočte, osolte a opepřete a opečte i z druhé strany, opět asi 3 minuty. Přendejte maso na nahřátý talíř a dejte stranou.

Do pánve přilijte víno a přidejte oregano. Dřevěnou vařečkou seškrábněte všechny kousky masa přichycené na dně. Nechte víno krátce provařit, asi 1 minutu, aby se zjemnila jeho chuť. Mezitím maso nakrájejte na šest stejných porcí. Jakmile je omáčka hotová, přelijte jí maso a ihned podávejte.

Recept pochází z knihy The Tucci Cookbook od Stanleyho Tucci s Joan a Stanem Tucci, Giannim Scappin a Mimi Taft (Gallery Books, 2012).


Kolekce Stanley TUCCI™ by GreenPan