Domácí smažený květák podle Bianky Rumanové

05. srpna 2025
Domácí smažený květák podle Bianky Rumanové

Bianka Rumanová platí na Slovensku za mistryni sociálních sítí, kde bez pochyby ovládá všechny trendy. Když dojde na vaření, ráda sáhne spíše k osvědčeným a tradičním receptů domácí kuchyně. Pro nás vybrala své oblíbené jídlo - smažený květák.

Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Domácí smažený květák podle Bianky Rumanové

Ingredience:

  • 1 středně velký květák (cca 700 g)
  • 4–5 středních brambor
  • 2 vejce
  • hladká mouka na obalení
  • strouhanka na obalení
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • hrst čerstvé petrželky
  • máslo na brambory (volitelné)

Postup: 

Květák rozdělíš na menší růžičky, dobře opláchneš a v osolené vodě je krátce povaříš (cca 5 minut), aby byly lehce měkké, ale zcela uvařené. Slij vodu a nech okapat. 

Na talíře si připravíš trojobal - mouku, rozšlehaná vejce se solí a pepřem a strouhanku. Každou růžičku květáku obalíš nejprve v mouce, pak ve vejcích, a nakonec ve strouhance. 

Na odolném hrnci nebo na hlubší pánvi rozpálíš dostatek oleje a květák smažíš dozlatova ze všech stran. Hotový nech okapat na papírové utěrce. 

Brambory oloupeš a uvaříš v osolené vodě doměkka (cca 20 minut). Slij, a ještě teplé je nakrájej na plátky nebo kostky, přidej nasekanou čerstvou petrželku a máslo. Osol a lehce opepři, vše promíchej.

Podávej smažený květák společně s petrželovými bramborami. Skvěle chutná i s troškou domácí tatarské omáčky nebo kysané smetany. 

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Připravíme si zeleninový vývar – použijeme libovolnou zeleninu, kterou máme doma. Můžeme si vybrat například mrkev, celer, cibuli nebo i zbytky zeleniny z předchozích jídel.
  1. Nakrájíme šalotku najemno, dáme ji na olivový olej a dusíme 2 minuty, dokud nezíská zlatavou barvu. Tento krok je klíčový pro vytvoření základní chuti.
  2. Přidáme rýži Carnaroli a restujeme ji 2 minuty, aby se obalila v tuku a nasála všechny chutě. Poté postupně začneme přilévat vývar, vždy po malých dávkách. Vždy necháme rýži do vývaru vsáknout předtím, než přidáme další dávku.
  3. Mezitím si oloupeme avokádo, nakrájíme ho na malé kostičky a dáme do mixéru. Přidáme čerstvé špenátové listy, parmazán, olivový olej a sůl. Všechno rozmixujeme na hladký krém, který bude mít vyváženou chuť.
  4. Když je risotto hotové (cca po 16 minutách vaření, kdy je rýže al dente), odstavíme ho z ohně. Přidáme máslo, nastrouhaný sýr a náš připravený krém. Všechno důkladně promícháme, aby se chutě spojily a risotto získalo krémovou texturu.
  5. Na závěr posypeme risotto nastrouhanou bottargou ze Sardinie. Tento speciální italská přísada dodá jídlu slanou a jemně rybí chuť. Podáváme s pohárem bílého vína Vermentino di Sardegna, které je ideální pro doplnění tohoto pokrmu.

 

Další recepty známých osobností

Další recepty známých osobností