
Bianka Rumanová platí na Slovensku za mistryni sociálních sítí, kde bez pochyby ovládá všechny trendy. Když dojde na vaření, ráda sáhne spíše k osvědčeným a tradičním receptů domácí kuchyně. Pro nás vybrala své oblíbené jídlo - smažený květák.
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:
- 1 středně velký květák (cca 700 g)
- 4–5 středních brambor
- 2 vejce
- hladká mouka na obalení
- strouhanka na obalení
- sůl, pepř
- olej na smažení
- hrst čerstvé petrželky
- máslo na brambory (volitelné)
Postup:
Květák rozdělíš na menší růžičky, dobře opláchneš a v osolené vodě je krátce povaříš (cca 5 minut), aby byly lehce měkké, ale zcela uvařené. Slij vodu a nech okapat.
Na talíře si připravíš trojobal - mouku, rozšlehaná vejce se solí a pepřem a strouhanku. Každou růžičku květáku obalíš nejprve v mouce, pak ve vejcích, a nakonec ve strouhance.
Na odolném hrnci nebo na hlubší pánvi rozpálíš dostatek oleje a květák smažíš dozlatova ze všech stran. Hotový nech okapat na papírové utěrce.
Brambory oloupeš a uvaříš v osolené vodě doměkka (cca 20 minut). Slij, a ještě teplé je nakrájej na plátky nebo kostky, přidej nasekanou čerstvou petrželku a máslo. Osol a lehce opepři, vše promíchej.
Podávej smažený květák společně s petrželovými bramborami. Skvěle chutná i s troškou domácí tatarské omáčky nebo kysané smetany.
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Připravíme si zeleninový vývar – použijeme libovolnou zeleninu, kterou máme doma. Můžeme si vybrat například mrkev, celer, cibuli nebo i zbytky zeleniny z předchozích jídel.
- Nakrájíme šalotku najemno, dáme ji na olivový olej a dusíme 2 minuty, dokud nezíská zlatavou barvu. Tento krok je klíčový pro vytvoření základní chuti.
- Přidáme rýži Carnaroli a restujeme ji 2 minuty, aby se obalila v tuku a nasála všechny chutě. Poté postupně začneme přilévat vývar, vždy po malých dávkách. Vždy necháme rýži do vývaru vsáknout předtím, než přidáme další dávku.
- Mezitím si oloupeme avokádo, nakrájíme ho na malé kostičky a dáme do mixéru. Přidáme čerstvé špenátové listy, parmazán, olivový olej a sůl. Všechno rozmixujeme na hladký krém, který bude mít vyváženou chuť.
- Když je risotto hotové (cca po 16 minutách vaření, kdy je rýže al dente), odstavíme ho z ohně. Přidáme máslo, nastrouhaný sýr a náš připravený krém. Všechno důkladně promícháme, aby se chutě spojily a risotto získalo krémovou texturu.
- Na závěr posypeme risotto nastrouhanou bottargou ze Sardinie. Tento speciální italská přísada dodá jídlu slanou a jemně rybí chuť. Podáváme s pohárem bílého vína Vermentino di Sardegna, které je ideální pro doplnění tohoto pokrmu.