Přinášíme vám 4 tipy, jak na udržitelnou kuchyni!

07. června 2024
Přinášíme vám 4 tipy, jak na udržitelnou kuchyni!
Kuchyně je místem, kde si mnozí z nás uvědomují, jak důležité je najít rovnováhu mezi vlastními potřebami a přírodou. Skladování potravin, omezení jednorázových plastů nebo nákup kvalitních produktů může totiž významně přispět ke snížení nežádoucího odpadu.

Pokud se i vy zabýváte myšlenkou udržitelné domácnosti, připravili jsme si pro vás několik tipů, rad a inspirací, které vám pomohou ušetřit nejen přírodu, ale také nějakou tu korunu navíc…
Přinášíme vám 4 tipy, jak na udržitelnou kuchyni!

Začněte od lednice!

Lednice bývá častým kamenem úrazu. Jelikož se zde nachází ty nejcitlivější potraviny, je potřeba dbát na pořádek a systematičnost. Jen tak můžete zabránit zbytečnému plýtvání a vyhazování potravin. Jak na to? Udělejte si přehled o tom, co v lednici máte, a také povědomí, které potraviny byste měli zkonzumovat jako první. S tím vám může pomoci vakuovací sada Zwilling, která uchovává hotová jídla i čerstvé suroviny při skladování v lednici až pětkrát déle čerstvé. Benefitem je v tomto případě i smart aplikace v telefonu, jež vás v předstihu upozorní na blížící se datum spotřeby jídla, a dokonce poradí se zdravým a chutným receptem z již pořízených ingrediencí. 

Abyste zachovali kvalitu a chuť potravin co možná nejdéle, ukládejte je do uzavíratelných boxů. Ideální na to jsou například vzduchotěsné dózy na potraviny značky OXO, které jsou opatřeny víčkem se silikonovým těsněním a patentovaným tlačítkem pro snadné uzavření i odemčení. Díky tomu se potraviny nedostanou do kontaktu s kyslíkem a vydrží tak mnohem déle čerstvé.

Znáte rozdíl?

Datum minimální trvanlivosti označuje, do kdy by potravina měla zůstat kvalitní. Většinou se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není nijak poškozen.  


Datum spotřeby naopak prozrazuje, do jakého data je potravinu bezpečné konzumovat. Nachází se na produktech, které rychleji podléhají zkáze, jako jsou čerstvé maso, ryby, uzeniny, výrobky z masa nebo mléčné produkty. Po prošlém datu spotřeby se pak významně zvyšuje riziko různých potravinových nákaz. 

Pryč s jednorázovými plasty

V Česku se za rok průměrně spotřebuje zhruba 50 milionů jednorázových plastů využívaných jako obaly pro občerstvení a 340 milionů kelímků na kávu. Místo nich přitom můžeme zvolit ekologičtější alternativy, jako jsou opakovaně použitelné svačinové dózy nebo hrnečky na kávu, které jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale navíc mohou být také krásným designovým doplňkem

Problémové je také používání jednorázových pet lahví. Zvláště pokud vezmeme v potaz, že nám pitná a zdraví nezávadná voda teče rovnou z kohoutku. První krok, jak se vypořádat s hromadou jednorázových plastů, je pořídit si svou vlastní lahev na vodu ze skla, z nerezu či z plastu. Výběr té správné není nic složitého a možná se stane vaším každodenním společníkem, ať už budete v práci, na cestách, nebo doma. 

Věnujte náležitou péči i domácím spotřebičům

S domácími spotřebiči šetříme čas, energii i peníze a jsou tedy vítanými společníky v každé kuchyni – ovšem pouze za předpokladu, že fungují tak, jak mají. I zde proto platí, že prevence je základ. Kvalitní a pravidelná údržba je chrání nejen před poškozením, ale také prodlužuje jejich životnost

To platí i u kávovarů a čajových konvic, které se postupem času zanášejí vodním kamenem, zejména v oblastech s velmi tvrdou vodou. Kámen pak ničí spotřebič zevnitř a zároveň prodlužuje ohřívání vody, čímž roste i spotřeba energie a náklady s ní spojené. V krajním případě pak dochází až k nevratnému poškození. Co s tím? Kromě pravidelného odvápňování může být řešením používání filtrované vody. Ta odstraní nadbytečné minerály a sníží celkovou tvorbu vodního kamene. Příjemným bonusem je pak snad už jen to, že filtrovaná voda navíc zlepšuje chuť a aroma kávy či čaje.

Kupujte si jen produkty, které vydrží roky

A nejdůležitější rada na závěr? Myslete na to, že když si domů pořídíte kvalitní pánev nebo hrnec, vydrží vám i několik let. Z toho důvodu se vyplatí investovat do kuchyňských potřeb z kvalitních materiálů, které jsou při správném zacházení odolné vůči poškrábání nebo deformaci, a navíc lépe akumulují teplo, čímž šetří spotřebovanou energii.