Pozdní snídaně, nebo brzký oběd? Užijte si pozvolný start dne u skvělého jarního brunche

12. března 2024
Pozdní snídaně, nebo brzký oběd? Užijte si pozvolný start dne u skvělého jarního brunche
Základem každého úspěšného dne je snídaně, která o volných dnech, kdy nejsme uháněni prací a povinnostmi, chutná o to lépe. Využijte proto tento čas a odměňte sami sebe i své blízké víkendovým brunchem, který bude oslavou nejen dobrého jídla a pití, ale také odměnou za hektický pracovní týden.
Pozdní snídaně, nebo brzký oběd? Užijte si pozvolný start dne u skvělého jarního brunche

Co se skrývá pod slovem brunch?

Byli jste někdy svými přáteli pozváni na brunch, ale netušili jste, co si pod tímto pojmem představit? Jde o označení pozdní snídaně, během které si však stačíte vychutnat i brzký oběd. Brunch totiž tato dvě jídla spojuje v jednu výjimečnou hostinu, díky které si své pomalé dopoledne vychutnáte opravdu plnými doušky. Nemusíte se bát okázalých zásad či dodržování určitých zvyklostí, které jsou typické například pro koktejlové party. Jak pozdní snídani pojmete, je čistě na vás a vašich preferencích. Sejdete se s přáteli v oblíbeném podniku, nebo se rozhodnete ukázat své kulinářské schopnosti v útulné atmosféře rodinné pohody? 

Nezáleží, zda se do snídaně pustíte v deset hodin dopoledne, či v jednu odpoledne. Jediná pravidla, která byste během brunche měli ctít, jsou pozitivní nálada, snídaňový set s delikátními pokrmy a sklenička šumivé mimózy nebo čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.

Přestože si pozvolná rána můžete vychutnat počas celého roku, brunch během jarního období získává úplně nový rozměr. V doprovodu kvetoucích stromů, květin vonících po celé ulici či hřejivých slunečních paprsků, které prostřenému stolu vnesou život a radost, zažijete nezapomenutelný zážitek, ke kterému se budete rádi vracet. Jaro je jako dělané pro pomalé a chutné brunche v kruhu vašich milovaných!

Sladká odměna za pracovní týden

Občas přijdou dny, kdy během týdne nestíháte vůbec nic, natož se ráno před náročnou pracovní dobou nasnídat, a proto je možná často vaším prvním jídlem dne až oběd uprostřed obědové pauzy, během které vám však množství povinností nedovolí si odpočinout a užít si pokrm. Může se zdát, že i tyto situace jsou vlastně určitou formou brunche, opak je ale pravdou. 

Podstatou spojení snídaně a oběda je vychutnání si přítomného okamžiku a poklidného startu nového dne. Nikoli odbytí času stráveného u jídla, které ve spěchu nestačíte ani zaznamenat. Z tohoto důvodu je nejoblíbenější formou víkendový brunch. Sobota či neděle jsou dny, kdy člověk čerpá síly na nový pracovní týden, a proto by jeho jedinou starostí měly být odpočinek a příjemný program s přáteli či rodinou, který ho nabije novou energií.

Jen si představte, že místo v šest vstanete v devět hodin ráno, za zvuku skřehotajících sýkorek začnete pomalu připravovat vydatnou hostinu pro své přátele a v 11 dopoledne už je můžete očekávat se skleničkou v ruce.

Tvořivosti a nápaditosti se meze nekladou!

Chcete uspořádat brunch, kterým uděláte radost nejen sobě, ale také přátelům? Pozvěte je k sobě domů a připravte jedinečné pokrmy, na které nezapomenou! Nebojte se být kreativní a osobitý, představivosti se meze nekladou. Pokud máte osvědčený recept na výborný domácí koláč plný čerstvého ovoce a poctivého tvarohu, pusťte se do jeho přípravy. Úspěchu se ale nevyhnete ani v případě, že si zvolíte jít neprobádanou cestou a rozhodnete se experimentovat. Inspiraci najdete na každém rohu. Zkuste se podívat na sociální sítě, přečtěte si články úspěšných foodblogerů nebo prolistujte kuchařku vaší maminky či babičky.  Nápady na brunch se jen pohrnou! Vejce Benedikt, francouzský toast zalitý vanilkovým krémem, ale ani česká jemná krupicová kaše s dostatkem kakaa a másla zcela jistě nebude krokem vedle!

Příprava pozdní snídaně nemusí ležet jen na vašich bedrech, může být společně stráveným časem, kdy se vaření či pečení změní v součást zábavného dopoledního programu. Jako kolektivní aktivitu můžete pojmout například chystání společného brunche, kde hlavní roli budou hrát domácí nadýchané waffle. Zapojte své hosty do procesu výroby a nechte je si vytvořit svou vlastní osobitou snídani!

Kromě pokrmů je potřeba myslet i na nápoje. Ať už zvolíte cestu vychlazené mimózy, či teplého zeleného čaje, mějte na paměti, že klíčové je mít všeho dostatek. Vyvarujete se tak zbytečnému faux pas, že na někoho něco nezbyde. 

Dotaženo do posledního detailu

Prostřený stůl, který srší jarními motivy. Jaro je krásným obdobím, kdy se po dlouhé šedé zimě příroda znovu probouzí a začíná hrát nejen pestrými barvami, ale také jemnými vůněmi kvetoucích stromů a květin. Pozdvihněte chutné pokrmy elegantní, přesto však hravou výzdobou, která neujde pozornosti dospělých ani dětí. Designová váza plná rozkvetlých tulipánů, snídaňová souprava s květinovým dekorem, kterou jste dostali darem od své babičky, či sněhově bílý ubrus podtrhnou atmosféru vašeho tematického brunche a dodají jídlu šmrnc. Nebojte se být kreativní a vneste do výzdoby i kousek sebe