Objevte svůj temperament - flegmatik

Objevte svůj temperament - flegmatik

Navenek snad může jejich vystupování působit poněkud ležérně, ale zdání klame. V kuchyni se nenechají nikdy vycukat, ani když jsou pod tlakem horším než hovězí v papiňáku, a tak mnohé překvapí, jak akční umí v kuchyni být. Flegmatici jsou houževnatí, rychle si osvojují nové znalosti a rádi se učí.

Kliďas v akci

Když už se jednou pustí do vaření, nenechají se rozhodit drobnými nezdary a výsledek svého snažení naservírují s ledovým klidem. Je na něj 100%  spoleh a i ty nejsložitější receptury dodržují do posledního puntíku. Zkrátka detailisté v dobrém slova smyslu, které jednoduché hrnkové recepty příliš nenadchnou.

Raději si přesně spočítají zrnka pepře, a když se v receptu píše, že je jich potřeba šest a půl, nikdo jim nezabrání v tom, aby poslední kuličku rozdělili na dvě části. Pečlivě nastaví teplotu trouby, nakrájejí cibuli na totožné kostičky a nepodceňují ani přípravu.

Pokud v obchodě natrefíte na zákazníka, který důkladně studuje a následně odškrtává nákupní seznam, je téměř jisté, že jste potkali flegmatika.

Steak s omáčkou ze sušených rajčat

Flegmatikovi záleží na uspokojení chuťových pohárků, a to nejen těch jeho. Steaky připraví přesně tak, jak si kdo přeje. Případně vám s elegancí jemu vlastní vnutí i ten, kde je jeho výrazné aroma podtrženo vínem, smetanou a příjemně nakyslými rajčaty. A věřte, nebudete litovat.

Ingredience

  • 2 steaky ze svíčkové
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 5 lžic suchého červeného vína
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • 6 lžic najemno nasekaných sušených rajčat
  • 15 lžic smetany na šlehání
  • 1 lžíce zelené plocholisté petrželky
  • čerstvě a nahrubo mletý barevný pepř, sůl

Postup

  1. Nejprve vyndejte maso z lednice, osušte je a nechte asi hodinu v pokojové teplotě. Pak znovu osušte, aby přítomná voda nezpůsobila nežádoucí dušení masa.
  2. Rozpalte pánev se silnějším dnem, nejlépe grilovací, přidejte olej a vložte maso. Grilujte po obou stranách podle toho, jak moc chcete mít maso propečené. Velmi často se připravuje na způsob medium rare, kdy maso většinou potřebuje kolem 3 minut z obou stran. Celková délka grilování se kromě hmotnosti a výšky jednotlivých plátků odvíjí také od výkonu vašeho spotřebiče. Pokud si nejste jistí, můžete si pořídit teploměr.
  3. Když jste se stupněm propečení spokojeni, přendejte steaky na jinou pánev a uložte je na pět minut do trouby nastavené na 60 ° C nebo je zabalte do alobalu a nechte je odpočinout. Díky tomu se šťávy a chutě vzájemně propojí. Pamatujte, že maso pak ještě trochu „dojde“. Solte a pepřete až před podáváním.
  4. Na pánev, ve které se grilovalo maso, přidejte pár olej z rajčat a šalotku. Na středním ohni chvíli míchejte a po pěti minutách vložte nasekaná rajčata a přelijte je vínem. Nechte odpařit alkohol, přidejte smetanu a na mírnějším plamenu zredukujte do požadované konzistence omáčky. Tu můžete naředit trochou vývaru, ale možná to ani nebude nutné. Podle chuti osolte a opepřete, pak pánev odstavte a vmíchejte petržel a studené máslo.
  5. Ke steaku se hodí povařené a pak na másle krátce restované fazolky nebo mladé cukety. Můžete sáhnout i po pečivu, hranolkách, předem uvařených a pak opékaných bramborách, pečivu nebo skvělých švýcarských rösti.

DOPORUČENÉ A SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY