
Vytvořte letos na Velikonoce něco opravdu originálního! Malí i velcí koledníci určitě ocení nadílku v podobě jednoduchých košíčků z mandlovo-medového těsta plných oblíbených sladkostí. Při jejich plnění můžete propustit uzdu své fantazii. Skvěle budou vypadat barevné velikonoční cukrovinky společně s čokoládový králíčky i čerstvé ovoce s tvarohovým krémem.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 8 minut
Doba pečení: 20 minut
Počet porcí: 6

- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- 130 g másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnku cukru
- 3 vejce, pokojová teplota
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 50 g zakysané smetany, pokojová teplota
- velikonoční cukrovinky
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte formu na košíčky pomocí oleje ve spreji tak, aby byly rovnoměrně pokryté všechny detaily.
- Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte máslo a cukr do světlého krému. Ke krému postupně přidejte všechny vejce. Vmíchejte med, mandlový extrakt a zakysanou smetanu a šlehejte dokud se vše nespojí.
- Smíchejte dohromady obě mouky, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
- K připravené směsi v robotu postupně přidávejte i sypkou směs. Přidávejte jí pomalu na nízké otáčky a míchejte, dokud se nespojí.
- Každý dílek ve formě naplňte těstem do ¾ a formou poklepejte o kuchyňskou desku, abyste odstranili vzduchové bubliny. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut.
- Po vyndání z trouby nechte vychladnout a poté vyklopte na chladicí mřížku.
- Upečené košíčky naplňte dle vašich preferencí. Použít můžete velikonoční cukrovinky ve tvaru vajíček, zajíčků nebo slepiček či čerstvé ovoce posypané kokosem nebo polité krémem.