Kuchyň dělá člověka: Léna Brauner

21. července 2025
Kuchyň dělá člověka: Léna Brauner
Léna Brauner patří již léta k předním českým multižánrovým umělkyním. Žije se svým partnerem a dcerou v bytě s obrovským geniem loci v posledním patře činžovního domu na Novém městě pražském. Lény tvorba se neomezuje jen na výtvarné umění, ale také na tetování a hudbu. Kromě toho je opravdu vynikající kuchařkou a její gastronomické kreace, myšleno vaření a pečení, jsou uměleckým dílem samy o sobě. Je až škoda její oku lahodící delikatesy sníst!  Vítejte u Lény, Filipa, Jasmíny a Emila s Matyldou…
Kuchyň dělá člověka: Léna Brauner

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen - Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíš a s kým?
Užíváme si poslední chvíle v našem půdním království u I. P. Pavlova s Filipem a jedenáctiletou dcerou Jasmínou.

Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Ano, s kocourem Emilem a kočkou Matyldou a nespočtem pokojových květin.

Jak bys popsala svoje bydlení v jedné krátké větě?
Světlé bezčasí s krbovými kamny, naše útočiště v šestém patře bez výtahu.

Domácí chilli majonéza na mém oblíbeném pódiu. 

Lampička od „houby děláme“. 

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
Za mě rozhodně. Dispozičně i pocitově.

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považuješ a proč?
Pod oknem ze sedmdesáti skleněných tabulí na severní stranu máme dubový jídelní stůl a kuchyň je na vyvýšeném pódiu, takže když vařím, je to moje představení. Od hlavní místnosti mě dělí pracovní plocha a já mohu kouzlit s jídlem, a přitom si povídat i tvořit.

Vyjmenuj tři věci, bez kterých se neobejdeš v kuchyni?
Zlatý Moccamaster, tyčový mixér KitchenAid, japonská mandolína.

Bez kterých věcí se Léna Brauner v kuchyni neobejde?

Jaká ingredience ti nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Chilli, ghí, glutamát.  

Co jsi naposledy uvařila/upekla?
Dneska jsem si jenom založila kynuté těsto na focacciu, kterou budeme jíst po focení, takže poslední vaření byla včerejší večeře: čekankový salát s mozzarellou stracciatellou, šťovíkem a dýňovým olejem a k tomu kuřecí stehenní medailonky naložené v tamari omáčce s piniovými semínky.

Považuješ se za dobrou kuchařku? Co bys uvařila vzácné návštěvě, kdybys chtěla udělat opravdu dojem?
Velmi skromně se považuju za nejlepší kuchařku. Vaření je pro mě médium tvorby stejně jako malování nebo zpěv. Vzácné návštěvy se předem zeptám na nějaké jídlo, které mají nejraději – ať už je to surovina nebo nostalgická chuť z dětství – a vytvořím moji verzi i s prezentací.

Co ty a hudba? Co si ráda pustíš třeba při vaření?
Občas podcasty nebo cokoliv, co mi pustí Filip. Od Axela Bomana po valčíky od Šostakoviče.

Těsto na focacciu, candát, padrone papričky, maldonka. 

Která světová kuchyně je tvoje nejoblíbenější?
Od každé kuchyně něco, co mi chutná. Fusion je ta cesta, která mě baví. Když jsem dneska dělala k rybě foccaciu, posypala jsem ji mákem – to by asi každému Italovi po chuti nebylo. Baví mě experimentovat a používat chutě jako barvy, když maluji obraz.

Máš oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého by ses podělila o recept s našimi čtenáři?

Candát na ghí s hlívou a salátem z divokých listů, domácí focaccia a chilli majonéza. Ráno začíná vůní kynutého těsta a končí křupavým soustem candáta s rozmarýnem. Tohle je jídlo, které voní domovem, přírodou i láskou k detailu. Kombinuje v sobě delikátní rybu, výrazné doplňky a péči věnovanou každé surovině.

Preferuješ sladké nebo slané?
Slané. Ale nejvíc mě baví kombinace – když je slané i trochu sladké a když sladké je i trochu slané.

Hranolky nebo salát?
Salát a příležitostně hranolky.

Kávu nebo čaj?
Kávu s ovesným mlékem.

Kdyby sis mohla vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříš?
Filip.

Dáváš přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jsi spíš pro komornější stolování?
Velká hostina je velká výzva, ale pokud se sejdou u stolu lidé, kteří milují jídlo, tak ji moc ráda přijmu. Jinak jsem spíš pro večeře komornější – já, Filip, Jasmína a k našemu stolu jeden až dva hosté. To mám nejraději.

Práce mého táty, co jsem si navrhla ze dřeva, tak vyrobil. 

Kamna, volné obrazy s názvy „kuře“ a „moře“. 

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Zatím ne, ale těším se, že jednou bude. Dost sázím na naši svatbu, že si k nám takový vysněný porcelánový servis najde cestu. V tuto chvíli mám ostřílené matadory na prezentaci sestavené z kousků, většinou nakoupených kusově po pražských anticích.

K jídlu patří neodmyslitelně i pití. Povíš nám, jaké máš ráda alko a nealko?
Před jídlem shrub – perlivou vodu s octem. Při jídle perlivou vodu, a když se hodí vychlazené pivo do skla, tak jsem taky spokojená.

Co bys doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jsi objevila v poslední době?
Pečení. Dřív jsem se této disciplíně vyhýbala a bála se, že budu muset všechno odměřovat a řídit se podle receptů – což nemám ráda – ale ono to funguje i od oka. Takže nebát se a jít do toho po hlavě! Chleba není zas tak těžká úloha, jediné, co se může stát, je, že se to nepovede.

Co ti ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Chybí mi už teď. Do tří měsíců se z tohoto bytu, kde je kuchyň umístěna, musíme vystěhovat, tak se poohlížíme po prostoru, ve kterém si vytvoříme naši novou kuchyň snů. Přijímáme nabídky.

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností

Nahlédněte do kuchyně dalších známých osobností