Všechny chutě medu II aneb Tajemství v medu ukrytá

01. června 2023
Všechny chutě medu II aneb Tajemství v medu ukrytá

Představujeme nové medové chutě v prémiovém balení Potten & Pannen-Staněk Kitchen is for honey! Organický med Pradera, Azahar a Flores Silvestres už znáte. Přijďte na naše prodejny poznat o hlavně ochutnat další 4 výjimečné organické medy, vytvořené tmavými iberskými včelami, pasoucími se na rozmanité květeně andaluzských horských oblastí, ještě nedotčených průmyslovou civilizací. Součástí nabízené kolekce organických včelích produktů rodinné firmy Verde Miel jsou také peletky včelího pylu z květů cistusu, středomořské skalní růže. Medy VerdeMiel nejsou během stáčení ani plnění podrobeny tepelné úpravě ani filtraci, což umožňuje zachovat v medu nejen v něm obsažené minerály a vitamíny, ale také veškerou bohatost a přidanou hodnotu doprovodných produktů, jako je pyl, včelí mateří kašička nebo propolis. Zajímá vás, jaký je mezi nimi rozdíl a co všechno musí včela udělat, než přinese na každé nožce jednu peletku pylu do úlu?

Všechny chutě medu II aneb Tajemství v medu ukrytá

Včelí pyl? Co to vlastně je?

Pyl (samčí pohlavní buňky rostlin) je potřeba dostat na pestíky v květech, jinak se rostlina nemůže rozmnožovat. Pokud není samosprašná tuto funkci kromě jiných opylovačů plní i včely. Každá rostlina vždy produkuje více pylu, než je potřeba pro její opylení. Jak včela přelétává z květu na květ pyl se nachytává na její chlupaté tělo, za letu jej pak včela nohami otírá a formuje do úhledných peletek-rousek, které drží na zadním páru nohou. Včelaři této činnosti říkají rouskování. Aby včela vytvořila jeden pár rousek musí obletět přibližně 80 květů. Tyto pylové rousky pak včely přinášejí do úlu, kde je ukládají do buněk a tam skladují do zásoby. Včely při svém výletu vždy navštěvují květy stejného druhu rostliny, díky tomu ta květy opylují správným pylem. Zpracovaný pyl je důležitý pro krmení starších včelích larev a mladých včel, které ještě nemají funkční hltanové žlázy; jedno včelstvo za rok spotřebuje cca 30 kg pylu, což je úctyhodné číslo, když víte, že 1 rouska váží cca 7 mg. 

A jak vlastní sběr včelích pylových peletek-rousek probíhá?
Před hlavní vchodu do úlu (česno) se umístí pylochyt – destička s tak malými otvory, kterými včely musí do úlu prolézt, že přitom část svých rousek ztratí. Součástí je i zásobník, kam "poztrácené" rousky padají. Včely jsou však velmi chytré a po pár dnech se naučí pylochytem prolézat tak, aby jim nic neupadlo. I proto vlastní sběr pylových peletek musí probíhat maximálně 3 dny, hlavním důvodem však je, aby jejich nedostatkem nebyly při přezimování ohroženy samotné včely. 

Včelí pyl prospívá kráse těla i ducha a je nízkokalorický. K čemu všemu je pro člověka dobrý si můžete přečíst zde.

Jak vzniká mateří kašička a co je to propolis?

Zní to dost neuvěřitelně, ale mateří kašička je produkt hltanové žlázy dělnic, které se živí pylem. V úlu se využívá ke krmení larev dělnic během prvních třech dnů jejich života, larev budoucích královen-matek po celé jejich larvální stádium a samozřejmě také pro krmení včelí královny po celý její plodný život (dokud snáší vajíčka). V době nadbytku této látky v úlu jsou s ní krmeni i trubci. Mateří kašička má přímo zázračné regenerační a protizánětlivé účinky. Propolis je včelami posbíraná pryskyřice z pupenů dřevin, smíchaná s výměšky jejich žláz. Do úlu ji včelky nosí v rouskách na zadních nohou, stejně jako pyl. Existují dvě konzistence – řídká a hustá, každou z nich používají včely jinak. Tu první pro natírání stěn úlu, které tím dezinfikují, tu druhou, hustou, používají na tmelení skulin. Propolis má svíravý účinek, je výborným prostředkem např. proti paradentoze, používá se také při léčbě oparů a špatně se hojících ran.
Další zajímavosti, spojené s medem, si můžete přečíst v našem starším článku, který najdete zde.

Naše nové medy. Ochutnávka na každé naší prodejně.

1000 chutí divoké Andalusie

Přivezli jsme pro vás 4 nové medy zajímavých chutí, které mohou vznikat díky spojení ohromné květinové diverzity (největší v Evropě) a udržitelného chovu včel v divokých oblastech španělského pohoří Sierra Morena, civilizací nejméně dotčené oblasti Andalusie. I pokud jste zhýčkaní milovníci domácích českých kvalitních medů, objevíte v nich nepoznané tóny a vůně a my věříme, že si je zamilute, stejně jako my. Chcete vědět z čeho je horský med Montaňa nebo supertmavý medovicový med Mielato de encina? Dočtete se to u jednotlivých produktů. Jste zvědaví jak chutná eukalyptový med Eucalypto nebo ten z květů divoké levandule Lavanda? Zastavte se na některé z našich prodejen.