Svěží citrusový chlebíček

30. dubna 2024
Svěží citrusový chlebíček
Jak se říká harmonické kombinaci sladkých a kyselých chutí? Jedním slovem lahůdka! Připravte si vláčný chlebíček, který osvěží ranní start vašeho dne i odpolední kávu. Chuťový zážitek z receptu můžete umocnit i vizuálně, díky formě s krásným reliéfem citrusů nebo květů. 

Obtížnost: jednoduchá
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8
Svěží citrusový chlebíček

Ingredience

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku povoleného másla
  • 1,5 hrnku cukru
  • 3 velká vejce
  • 1/4 hrnku limetkové šťávy
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 1 lžíce citronového extraktu

Citrusová poleva:

  • 1/3 hrnku limetkové nebo citronové šťávy
  • 1/3 hrnku moučkového cukru

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C a formu si vymažte tukem ve spreji.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3.  Pomocí kuchyňského robota utřete cukr a povolené máslo.  Do směsi postupně zašlehejte vejce, limetkovou šťávu, citronový extrakt  a podmáslí. Poté pomalu zapracujte také moučnou směs a míchejte, dokud těsto nebude hladké. 
  4. Nalijte do připravené formy, se kterou následně jemně poklepejte na kuchyňskou linku, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Vložte do předehřáté trouby a pečte 60-70 minut. Chlebíček poté nechte vychladnout a překlopte na chladicí mřížku.
  5. Citrusovou polevu připravíte smícháním citronové nebo limetkové šťávy s cukrem v menším rendlíku.  Zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud se cukr nerozpustí a následně nechte asi 3 minuty provařit během stálého míchání. 
  6. Před podáváním chlebíček polijte nebo potřete připravenou polevou.  Podle chuti můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Další inspirace na sladké pečení

Další inspirace na sladké pečení