Sváteční punč od srdce

Sváteční punč od srdce
Nejlepší punč je takový, co si dáte s těmi, které máte rádi. Připijte si na zdraví, na lásku, na štěstí, na přátelství a vychutnejte si společné okamžiky nejlépe, jak můžete!


Receptů na ten zaručeně pravý je mnoho. Historie nápoje je dlouhá, přicestoval k nám do Evropy přes velkou Británii až z Indie, odkud také, z hindštiny, pochází jeho název. V jazyku Hindu totiž dané slovo znamená "pět", protože v Indii byl nápoj tradičně připravován z pěti ingrediencí – alkoholu, cukru, citronové nebo limetové šťávy, vody a koření. My v Pottenu věříme, že obzvláště dobře chutná ten, co je připravovaný s láskou a pozitivními myšlenkami na všechny, které máte rádi. Ingrediencí používáme o kapku více než těch 5 základních a můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit, že chutná náramně.


Ingredience

  • 1 l červeného vína
  • 0,5 l čaje Kusmi Tsarevna nebo Kashmir
  • 100–250 ml karibského rumu
  • 200 ml brusinkového džusu
  • 120 g cukru krupice
  • 150 g rozinek, namočte do rumu (alespoň na 2 hodiny, lépe 1 den)
  • 1 na malé kousky nakrájené jablko
  • 1 pomeranč, nakrájený na kolečka
  • 1 větší citron, nakrájený na kolečka
  • 30 ks hřebíčku
  • 4 svitky skořice
  • 1 vanilkový lusk
punč

Postup

1. Nejprve si uvařte čaj a připravte k ruce všechny potřebné suroviny. Protože jakmile začnete, už musí vše běžet ráz naráz.

2. Pak ve větším, nejlépe nerezovém hrnci, připravte z cukru karamel. Je to trošku magie, ale vyplatí se. Nepoužívejte cukr třtinový, z toho se vám karamel připravit nepodaří při sebevětším snažení. Stejně tak není vhodný nerafinovaný, přírodní hnědý cukr

3. Na dno hrnce vsypte cukr a zalijte cca 2 lžícemi vody. Za stálého míchání pomalu zahřívejte. Rozpouštěný cukr bude zahříváním zlátnout až hnědnout, měnit se bude nejen barva ale i jeho chuť. Ideální barvou je oranžovohnědá, budete cítit lehkou vůni oříšků. Pozor – bude-li příliš hnědý, bude hořký.

4. Zkaramelizovaný cukr odstavte a pomalu, za stálého míchání zalijte připraveným, ještě vlažným čajem, rozmíchejte a postavte zpátky na plotnu, zvyšte stupeň ohřevu, přilijte džus a víno. Vhoďte pytlíček s kořením a nakrájené jablko.

5. Po prvním probublání stáhněte z plotny, přilijte rum, přihoďte lžíci namočených rozinek a pár plátků citronu i pomeranče.

6. Zbytek plátků přidávejte jednotlivě do každé sklenice, stejně tak jako malou lžičku rozinek.


Náš tip:

Namísto vína červeného klidně vyzkoušejte i víno bílé, místo brusinkového džusu pak ale raději použijte hruškový, který bílé víno lépe doplňuje. Praktické je všechno koření umístit v síťovém nebo plátěném pytlíčku. Citron i pomeranč doporučujeme v bio kvalitě, protože tak do chutě i vůně nápoje výrazně zasáhne i voňavá kůra obou plodů. Pokud milujete vůni badyánu, přihoďte do pytlíčku 1 hvězdičku.

Související a doporučené produkty