Nápoje, které vás zaručeně zahřejí

Nápoje, které vás zaručeně zahřejí

Když zima cukruje ulice vločkami a rukavice si říkají o pozornost je na čase popřemýšlet o tom, čím se zahřát i zevnitř. Třeba pořádně velkým hrnkem s voňavým svařákem. Příprava je časově nenáročná a výsledek stojí za to.

Nápojů, které vás prohřejí od líček po palce u nohou je celá řada. My jsme si pro vás připravili několik lahodných variant, které stojí za to vyzkoušet!

 Glögg není grog

Inspirujte se například v severských zemích, kde se vaří tradiční nápoj, jemuž ve Švédsku a na Islandu říkají glögg. Pokud někde hledat recept na zaručené prohřátí, jsou to bezesporu země, kde teplota klesá hluboko pod bod mrazu a zimy bývají dlouhé a chladné. Základ tvoří červené víno, báječné aroma zajistí koření – skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Glögg by nebyl glöggem bez ořechů, pomerančové kůry a sušeného ovoce. V alkoholické verzi se přidává portské nebo jiné výrazné víno, madeira či brandy.

Glögg s červeným vínem a koňakem

Ingredience  4 porce

  • 1 láhev červeného suchého vína
  • 5 lžiček nebo 4 sáčky Kusmi Tea Glögg
  • asi 100 g třtinového bílého cukru
  • citrónová šťáva
  • 50 g drcených mandlí
  • 50-100 ml brandy podle chuti

Postup

  1. Víno ohřejte s mandlemi (nesmí se však vařit!).
  2. Čajovou směs zalijte v konvici vínem ohřátým na 90 °C a asi 4 minuty louhujte.
  3. Rozlijte do sklenic, doplňte brandy, dochuťte cukrem a citronem.
  4. Užívejte si, jak se vám po celém tělo rozlévá teplo doplněné o lahodnou chuť skořice, lékořice a kardamomu.

Experimentujte i s dalšími čaji od Kusmi Tea

Pečené ovoce v horkém víně

Ingredience  4-6 porcí

  • 1 hrst malin
  • 1 hrst jahod pokrájených na čtvrtky
  • 1 oloupané, na kostičky nakrájené jablko
  • 1 oloupaný pomeranč zbavený bílé vnitřní slupky
  • necelá lžička skořice, 1 celá skořice, 3 ks hřebíčku (místo koření       můžete použít i naší limitovanou edici vánočního čaje Tsarevna)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr, asi 1 dl vody
  • 0,75 l dobrého červeného suchého vína, pomeranč na ozdobu

Postup

  1. Ovoce vložte do pekáče, přidejte vodu, koření a cukr. Pečte odkryté v troubě při 170 °C za občasného promíchávání, v případě potřeby podlijte troškou vody. Když vznikne hustá lepkavá konzistence, vyjměte pekáč z trouby, vyberte z něj celou skořici a hřebíček a nechte vychladnout.
  2. Víno ohřejte (nesmí projít varem!), do hrnečku dejte asi 3 lžičky pečeného čaje a zalijte vínem. V případě potřeby doslaďte, ozdobte pomerančem a servírujte horké.

Tip: Zbytek směsi můžete uložit do ledových            tvořítek a dát do mrazáku.

Čajový dýchánek s kapkou alkoholu

Organické čaje Kusmi Tea jsou plné koření a jiskrných tónů čajových chutí. Můžete je proto použít i jako základ alkoholických horkých nápojů na mrazivé zimní večery. Stačí přidat kapku rumu nebo griotky a slastný prohřívací lektvar je na světě. Pro ty náročnější labužníky jsme si ale připravili sofistikovanější varianty. Eleganci a punc starých dob dodá vašim nápojům kvalitní porcelán. Co říkáte třeba na novou kolekci Signum, která vznikla ve spolupráci dvou velikánů SWAROVSKI X ROSENTHAL?

Jablečný punč s grenadinou pro malé i velké

Ingredience  4 porce

    • 6 dl jablečného džusu
    • 2 dl vody
    • 4 lžíce grenadiny
    • kus celé skořice
    • 2 hřebíčky
    • pomerančová a citrónová šťáva
    • med podle chuti
    •  + několik plátků citronu nebo  pomeranče na ozdobu

Postup

  1. Džus s vodou, skořicí a hřebíčkem přiveďte k varu.
  2. Vařte pozvolna asi 15 minut, pak vyjměte koření.
  3. Rozlijte do oblíbených hrnečků, přidejte grenadinu a podle chuti med.
  4. Dozdobte plátky ovoce a horké podávejte


SOUVISEJÍCÍ A DOPORUČENÉ PRODUKTY