Slávky a la Mariniere

Slávky a la Mariniere
Představím vám klasické jídlo původem ze severní Francie a Belgie – slávky na bílém víně a la Mariniere. Tradiční jídlo, které zde vaří v průběhu celého roku. Jednoduchý a velmi chutný pokrm z jednoho hrnce, který vás očaruje vůní moře, vína a čerstvých bylinek.

Za pár minut a jen za pomoci několika málo ingrediencí si jej můžete uvařit jednoduše doma. Recept je tak snadný, že největší práci budete mít se sháněním kvalitních slávek. Pokud tedy víte, kde koupit čerstvé slávky, máte už nyní vyhráno.

Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Recept pro 2 osoby

Moules-frites

Slávky na víně, s česnekem a petrželkou, hranolky

Další francouzskou klasikou, kterou vám dnes představím, jsou "moules-frites" – tedy slávky s hranolky. Ideální pohoštění pro milovníky mořských plodů. Na první pohled možná zvláštní kombinace, ale při bližším ohledání, chutný to „výmysl“.

Své první mušle jsem ochutnala v Belgii. Bylo to poněkud úsměvné. Snažila jsem se místnímu kuchaři vysvětlit, že bych je chtěla jíst bez celeru (jehož chuť prostě nemusím). Za trest mi přinesli nedochucené jídlo. Příště jsem se už nenechala zahanbit a objednala si je pěkně i s celerem, jak tradice poroučí.

Můj muž miluje mořské plody na všechny způsoby, a tak jsem se odhodlala během vánočních svátků uvařit moules-frites u nás doma. Jak jistě uhádnete, bez celeru. 

Proto vám dnes představím snadný recept na Moules marinières, tedy slávky na bílém víně s česnekem, šalotkou a petrželkou podávané s hranolky. (Pokud stojíte o chuť celeru, přidejte si jej. Hlavní je, aby vám chutnalo). Hranolky si udělejte tak, jak je máte nejraději. Já používám horkovzdušnou fritézu, takže jsou připraveny s minimem práce a s menším množstvím tuků. 

Ingredience

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 4 hezké šalotky
  • 2 až 4 stroužky česneku (cca 12 až 24 g)
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • petržel listová podle chuti
  • slunečnicový olej či máslo (cca 30 g)
  • sůl a pepř podle chuti (nemusí být)

Čištění slávek

  • Slávky nejdříve hezky propláchněte vodou a zbavte případných nečistot
  • Umyjte je za pomoci kartáčku, na větší nečistoty vám bude užitečný malý loupací nůž.  Nebojte se, není to žádná věda, když už se toho nebojím ani já.
  • Plovoucí a rozbité lastury rovnou vyhoďte. Pootevřené pak položte na pracovní plochu a lehce poklepejte například za pomoci nože. Ty, které se zavírají, jsou v pořádku. Slávky, které již nereagují, také vyselektujte. Nejspíš už nejsou živé. Předejte tak nechtěné intoxikaci.

Čištění slávek ve vodě

Čištění slávek od hrubých nečistot za pomoci nože

Postup vaření

  1. Oloupejte cibuli i česnek a nakrájejte je na drobno.
  2. Ve velkém nejlépe litinovém hrnci nechte na másle zesklovatět šalotky s česnekem. (Železný hrnec dobře rozvádí teplo a my chceme, aby se nám slávky uvařily všechny najednou.)
  3.  Vložte slávky do hrnce a za pomoci pěnovačky opatrně zamíchejte. Přidejte na intenzitě tepla, přikryjte poklicí a nechte cca 5 minut vařit, aby se hezky otevřely. Není nutno míchat. 
  4. Čekání si zkraťte přípravou petrželky. Tu nasekejte na větší kousky, aby byla na skus cítit. Pokud slávky pustily mnoho vody, můžete a nemusíte vodu scedit. (Záleží na tom, jak moc chcete cítit chuť bílého vína.)
  5. Nyní je čas na rychlé přebrání slávek, které se neotevřely. Všechny zavřené vyjměte, pravděpodobně již také nebyly živé. 
  6. Otevřené mušle vraťte zpět do hrnce a přidejte bílé víno a listovou petrželku, případně sůl a pepř. Slávky ale bývají sami o sobě slané. 
  7. Na mírném ohni míchejte cca po dobu 5 minut. Celý pokrm se příjemně provoní vínem a bylinkami.
  8. Můžete podávat s čerstvou bagetou, čerstvými těstovinami či domácími hranolky.

Důležité tipy

Čerstvé slávky, zavřené, lesklé

  • Důležité je použít opravdu čerstvé slávky. Líbilo se mi přirovnání, že by měly vonět po moři nikoliv rybinou. 
  • Bílé víno můžete nahradit smetanou či kokosovým mlékem.
  • Máte rádi koření? Pak můžete slávky připravovat s kari nebo červenou paprikou.
  • Pro milovníky výraznějších chutí přidejte řapíkatý celer, který vařte již se šalotkami, aby stačil změknout.
  • Zbyla vám omáčka ze slávek? Nevyhazujte ji! Uvařte v ní rýži a připravte si skvělé rizoto s mořskými plody.

Kdo je "naše" Míša?

Míša je naše kolegyně, která pomáhá vytvářet digitální stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našem novém blogu vás bude každý měsíc seznamovat s některými taji, záludnostmi  i skvosty francouzské kuchyně, kterou se snaží vařit doma svým 3 mlsným chlapíkům, tvořícím dohromady středobod jejího života.

"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem  rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mé babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."

Francie jak ji (třeba) neznáte - Míšiny francouzské ochutnávky

Francie jak ji (třeba) neznáte - Míšiny francouzské ochutnávky

Související a doporučené produkty