Počet porcí: 4
Příprava: 30 minNutriční hodnota: 473 kcal, 24,2 g tuků (6,8 g nasycených), 36,3 g bílkovin, 27,6 g sacharidů, 5 g cukrů, 0,59 g soli, 6,2 g vlákniny
Přinášíme další recept ze seriálu jedinečných receptů podle Jamieho Olivera, vzniklých pro kuchařku, spojenou s limitovanou edicí tyčového mixéru bamix® v designu navrženém tímto slavným britským kuchařem.
Jamie Oliver o spolupráci s bamixem® říká:
„Jsem nadšený, že můžu spolupracovat se značkou bamix® a pomoci lidem rychle připravit úžasná jídla zcela od nuly. Tento geniální vynález je opravdový pomocník, kterého si budete chtít nechat a je vyrobený tak, aby vydržel navěky. Svůj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy při ruce a používám ho na spoustu různých věcí, např. na výrobu salsy, dresinku, voňavé kari pasty nebo pesta. Je to úžasný nástroj pro rychlou přípravu čerstvého jídla plného chutí, a to s minimální námahou. Je to jiná liga!“
Ingredience
- 600 g nových brambor
- 200 g jemných zelených fazolek
- 200 g brokolice
- 4 ks á 120 g filetů z lososa – bez šupin, vykostěné a z udržitelných zdrojů
- olivový olej
Pesto
- 2 citrony
- 1 malý stroužek česneku
- 50 g čerstvé bazalky
- 25 g piniových oříšků
- 15 g sýru parmezán
- extra panenský olivový olej
Postup
1. Nejprve si připravte pesto – oloupejte česnek a polovinu přidejte do nádoby s piniovými oříšky. Přidejte otrhané lístky bazalky a vše jemně nasekejte pomocí multifunkčního nože.
2. Přidejte 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje (potřebujete jen tolik, aby směs dostala mazlavou konzistenci), poté vmíchejte jemně nastrouhaný parmazán. Směs ještě jednou zamixujte, poté rozpulte citron a přidejte na chuť citronovou šťávu a špetku černého pepře.
3. Očistěte brambory a okrájejte fazolky a brokolici. Brambory vařte ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě po dobu 15 minut, nebo dokud nebudou měkké, a na posledních 5 minut přidejte fazolky a brokolici.
4. Mezitím si na plotně rozpalte velkou nepřilnavou pánev na vysokou teplotu. Filety z lososa potřete ze všech stran olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem. Položte do rozpálené pánve kůží dolů, snižte na střední teplotu a smažte 4 minuty, dokud kůže není zlatá a křupavá.
5. Filety otočte, smažte další 2-3 minuty, nebo dokud nebudou zcela propečené. Sundejte pánev z horké plotny, nechte 30 sekund odpočinout, poté přidejte citronovou šťávu a pánví zatřeste.
6. Vylijte vodu ze zeleniny a poté ji nasypte do velké misky. Přidejte pesto a promíchejte. Rozdělte lososa a zeleninu na jednotlivé talíře, pokapejte je šťávou z pánve. Nakonec nakrájejte citron na měsíčky na pokapání ještě na talíři a servírujte.
Další recepty Jamieho Olivera
25. ledna 2022
Thajské zelené kuřecí kari podle Jamieho Olivera
21. prosince 2021
Dýňová polévka podle Jamieho Olivera
21. ledna 2022
Recept na hummus podle Jamieho Olivera
21. prosince 2021